AYBiKE'NiN MUTFAGINDAN: CHRISTINE"NIN ELMALI PAYI VE KABAK DOLMASI

AYBiKE'NiN MUTFAĞINDAN

Sayfamı ziyaret eden herkese sıcacık ve sevgi dolu bir merhaba. Ziyaretiniz, yorumlariniz ve katkilariniz icin cok tesekkurler.

Aybike

10 Mart 2008

CHRISTINE"NIN ELMALI PAYI VE KABAK DOLMASI

Yanimizda ki Amerika’li komsularimiz, sizlerden iyi olmasin cok seker insanlar. Yaslari annem ve babamdan biraz buyukce, gelmeyi, gitmeyi, yeni tadlar tadmayi, kapinin onunde gorduklerinde disariya cikip sohbet etmeyi, evlere gelip gitmeyi cok, bizler ile, cay, kahve icmeyi, keyifli bir aksam yemeginde birer kadeh sarap icmeyi cok seven bir cift. Ve gecenlerde bize geldiklerinde bu nefis elmali payida yapip getirmisti, biz bayilarak yedik ve mutlaka yapmak icin de tarifini aldik. Henuz resimde gordugunuz benim yaptigim degil, Chris’in yapmis oldugu pay, merak eden arkadaslarim icin hemen yayinlamak istedim.

Burada hazir pay hamurlari satiliyor, sen alip sadece pay tepsisine yerlestiriyorsun, Chris'de bazen oyle yapiyormus ama ben tarifini istedim sizler ile paylasmak icin. Ben de en kisa zamanda yapip yayinlamak istiyorum, tarifimiz soyle:

Hamur icin gerekenler:

  • 2 1/2 cups (350 gram) un

  • 2 yemek kasigi seker
  • 1 cup (226 grams) tuzsuz tereyagi, kucuk kucuk kesilmis
  • 1/4 cup (60 ml) su
  • ½ cay kasigi tarcin
  • bir cimdik tuz

Hamur malzemesi icin ustte ki malzemeler iyice karistirilir, eger su miktari az gelirse, goz karari biraz daha eklenir ve hamur ister el ile, ister oklava ile, pay tepsisinden biraz daha buyukce acilir, onceden hafifce yaglanmis olan pay tepsisine guzelce yerlestirilir. Kenarlari pay tepsisi yuksekliginde olur ve kenar kisimlari el ile hafifce buzulerek konur. Sonra asagida ki sekilde ici hazirlanmaya baslanir.

Ic Harci:

  • 6 cup, yaklasik 3 buyuk yesil mayhos elmalardan, granny smith, soyulur ayiklanir ve ince ince ay seklinde dogranir

  • 200 gram kadar, irice kiyilmis pecan veya ceviz

Oncelikle elmalar, pay hamurunu ustune duzgunce tum hamuru kaplayacak sekilde siralanir. Arzu edilirse biraz esmer seker serpilir. Daha sonra ustune pecanlar ya da ceviz kirigi elmalarin uzerine yayilir.

En ust icin:

  • ¾, (105 gram), cup un

  • 1/3 cup,(75 gram) tereyagi, unun icine kucuk kucuk kesilmis

  • 1/3 cup,(75 gram) esmer seker

  • 1 cay kasigi tarcin

Hepsi guzelce karistilir ve pecan veya cevizlerin ustune gezdirilir. Daha sonra 185 C de yaklasik 40 -45 dakika pisirilir.

KABAK DOLMASI

Bildigimiz kabak dolmasi. Belki tek farki icine pirinc degil de bulgur konmus olmasi olabilir. Miktarlari goz karari yaptigim icin yazamiyorum, dedigim gibi bulgur ile yapiyoruz ve tadi daha degisik, daha bir hos oluyor. Bir de, her zaman annemin yaptigi gibi, kabaklarin pisecegi tencereye zeytin yagini koyup ve de kizdirip icine 2 yemek kasigi kadar salca koyuyorum ve salcayi kizgin yagda biraz cevirip, dolma harcinin icine aliyorum bir kismini, yarisi kadarini, ondan sonra dolmalari dolduruyorum, pisince de sarimsakli yogurt ile afiyet ile yiyiyoruz.

Guzel bir hafta diliyorum, sevgilerimi gonderiyorum.

54 yorum:

Adsız dedi ki...

Aybike'cigim Christine hanimin ellerine saglik, payi çok severim bizim burdada hazir hamur var bende ondan alip yaparim ama hamur tarifini bilmeyince siteye koymak istemedim simdi sayende hamur tarifide var harika oldu benim için vallahi bu paya bayildim nasil dilimi sahane duruyor enfes bir lezzettir tum herkese tavsiye ederim bu tariften, guzel bir hafta senle olsun canim hosçakal, paristen amerikaya selamlar sevgiler.

Adsız dedi ki...

canim kusura bakma kabak dolmayi unutmusum ben nasil boyle bir lezzeti unuturum anlamadim ellerine saglik inan bu da enfes eee kimin ellerinden yapilmis marifetli ve tatli dilli temiz kalpli arkadasimdan ellerine saglik çok severim ustunde de yogurt sosu offf derim yani hadi ozel uçagimla geliyorum bana da yaparsin degilmi optum :=))

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Huriye'cigim,

Sen gel ben neler yaparim neler:)

Cok tesekkur ederim guzel sozlerine, sevgiler benden de Paris'e.

♥ Suzi ♥ dedi ki...

merhaba,son yazdığım yazıyı okurmusun?Okursan niye olduğunu anlayacaksın :)) sevgiler....

Adsız dedi ki...

merhaba

ben senin güzel tariflerini denemeyi özledim
vakit bulursam birkaçtane gözüme kestirdim
ikizcanlarının tatilleri güzel geçsin ,hep mutlu ve sağlıklı olsunlar.
kuzey kardeşleri ve ben onları çok öpüyoruz
sevgilerimizle

dostkokusu dedi ki...

Aybike hanım pay ın kokusunu alır gibi oldum inanın, pişmiş elma kokusu mmmmm. Zaten ya elmalı ya da erik ve şeftalili olmalı, hepsine de bayılırım. Ellerinize sağlık.. _Saniye_

hayat dedi ki...

Güzel Aybikem, komşunun yaptığı elmalı pay ve senin kabak dolman da nefis görünüyor.Ellerinize emeğinize sağlık.
Uzaklardaki hemşerime selam ve sevgiler...

Adsız dedi ki...

Ispanak kökü turşusunu ilk defa duydum ve tarifi okuyunca bayıldım. Hayatımda duyduğum en ilginç tarif. Deneyeceğim mutlaka. Acaba bu pazı köklerinden de yapılabilir mi? Zİra biz daha çok pazı tüketiyoruz. Tadının ıspanaktan pek bi farkı yok bilirsin. Ne dersin olurmu ki?

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
bloğunuz çok hoş ve donanımlı..
ben, yanda şerefle dalgalanan bayrağımızı çok beğendim izin verirseniz kopyalamak istiyorum..
sevgiyle
http://blogcu.com/balkahve

Adsız dedi ki...

Hosgeldin aramiza tekrardan Christine hanimin ve senin ellerinize saglik cok guzel gozukuyor. Dolma ayri bir hos duruyor ben de cok severim kabak dolmasini himm canimda nasil cekti simdi en kisa zamanda bende yapayim senin tariften.. Guzel bir sabah ve guzel bir gun dilerim. Kolay gelsin. Gorusmek uzere..

bir dilim bir tutam dedi ki...

Aybikecigim böyle komsularin oldugu icin nekadar sanslisin.Benim sagimda va solumda iki aile(Alman) var masallah 10 senedir iyigünlerin disina cikamadik.Buradan ne kadar önyargili ve bizi öcü gibi gördüklerini Medyada sagolsun!anliyoruz.Tasindigim zaman her ikisininde kapisini calip kendimi tanittiktan sonra "Berline yeni geldik biz sizin komsunuzuz evliyim ve iki kiz cocugum var"dedigimde yüzünü burusturarak nasil bir soru geldi biliyormusun?
Cocuklarinizin yasini ögrenebilirmiyim?Gürültü anlaminda!
Ayrica her noel ve yumurta bayramlarinda kapilarini calip sarap veya cikolata hediye edip bayramlarini kutlariz.Buna rahmen 10 senedir bir fincan kahveye davet edilmedik...
O yüzden cok sanslisin coookkk.
oh be icimide döktüm..

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Aybıkeciğim,hem senin hem arkadasının ellerine sağlık.Kucak dolusu sevgiler canım.

canan kufer dedi ki...

aybikecigim,

agzim nasil sulandi (ikinci bebegimizi bekliyorum), o yüzden :-) elmali pay, elmali olan herseye bayiliyorum. ellerine saglik,
sevgiler,
canan

Adsız dedi ki...

SELAM..elmalı pay harika...ne kadar şanslısınızki böle komşularınız var..herkes komşu yönünden bu kadar şanslı olmuyor...kabak dolmada çok güzel..elinize saglık..sevgilerimle...

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Komşunun payı harika görünüyor elleri dert görmesin...Dolmada iştahımı açtı ah olsada bol yoğurtlu hımmmm nefis olurdu...Ellerine sağlık canım...

ab-ı hayat dedi ki...

Arkadaşının ve senin ellerine sağlık.İki lezzet de nefis görünüyor.


sevgiler....

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Aybike'ciğimmm,

Ne kadar şanslısın komşu konusunda:)) Gerçi ben de köklü komşulukları olan bir semtte oturuyorum, o zevki çok iyi bilirim:))

Pay da, dolma da enfesss, senin ve komşunun ellerine sağlık...

Sımsıcak sevgiler...

Unknown dedi ki...

Sence ben neden elma ve tarçın görünce ağzım turşu yemiş gibi suları akıyor.:)))gerçekten çok güzel gözüküyor.ve dolamda denemeye değer doğrusu hiç düşünmedim ben böyle..ellerine sağık.sağlık ve afiyetle canım :)))

ev perisi;) dedi ki...

Çok lezzetli gözüküyor...
Amerikalı komşunuza bizden de selam olsun...
muahbbetli günler...

Eya dedi ki...

Aybikeciğim...Serap'ın da dediği gibi bende komşu yönünden şanlı değilim.Kıymetini bil.Bu arada özletme kendini...ellerine sağlık.

Sevgiler

zehra

Adsız dedi ki...

canımm elmalı paya bayıldım harika görünüyor. denemek istiyorum ama esmer şeker sanırım orda biraz farklı. biraz nemli bir yapıdamı yoksa tr deki gibi akıcı ve beyaz şekere benzer kıvamdamı. ona göre kullanıcam çünkü. sevgiler...

sevdamavisi dedi ki...

Aybikeciğim,
elmalı pay çok güzel olmuş ellerine sağlık. mis gibi kokuyor adeta..

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Suzi,
Kusuruma bakma lutfen, hemen okumaya gidiyorum, heyecanla, sevgiler.

Aynur'cugum,
Sagol. Bizler de silzeri cok opuyruz, Kuzey bir tane, sevgiler.

Sevgili Saniye,
Cok tesekkur ediyorum, sagol.

Hayat'cigim,
Canim hemserim, cok tesekkurler.

Hande'cigim,
Ispanak koku harika oluyor. Paziyi tam bilemiyorum ama ispanak koku gibiyse, neden olmasin. Eminim senin elinden guzel olacaktir. Sevgiler ailene, ve opuyorum tatli kuzunu.

Sevgili Balkahve,
Ne demek cok memnun olurum tabii ki kopyalayabilirsiniz. Hemen ziyaretinize gelecegim, sevgiler.

Sevilay'cigim,
gercekten boyle de guzel oluyor, denersen begenirsin, bende cok guzel bir hafta diliyorum, sevgiler.

Aybike Ceylan dedi ki...

Serap'cigim,
Bizler gercekten sansliyiz. En azindan tanistigimiz her Amerika'li, Turk oldugumuzu duyunca cok merak ve ilgi ile dinliyor anlattiklarimizi. Ve hemen hemen herkesin Turkiye ile bir anisi veya tanidigi var. Almanya'da durum cok kotu biliyorum okudugum kadaruyla. Sen hic canini sikma, elinden gelenin fazlasini yapmissin, dedigin gibi maalesef cok onyargili davraniyorlar. Sevgilerimi gonderiyorum.

Ozay'cigim,
Cok tesekkur ediyorum, sagol, opuyorum seni.

Canan'cigim,
Yakin olsaydik getiriridim. Simdiden hayirli olsun, cok sevindim, guzel bir hamilelik diliyorum.

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Hunerli eller,
Gercekten komsu bakimindan sansliyiz. Cok tesekkurler guzel yorumunuza, sevgiler.

Gonul'cugum,
Cok tesekkur ediyorum, sagol.

Sevgili Ab-i Hayat,
Cok ama cok tesekkurler, sevgiler.

Sevgili Rapunsel,
Senin icin de cok sevindim,komsuluk cok muhim, hele boyle gurbetteyken. Sevgilerimi gonderiyorum.

Hande'cigim,
Cok tesekkurler. Denersen memnun kalirsin, ellerine saglik simdiden, sevgiler ve opucukler.

Sukran'cigim,
cok tesekkur ediyorum, sagol, sevgiler.

Zehra'cigim,
GErcekten cok tesekkur ediyorum. Ozletmemeye calisacagim:) sevgiler.

Secil'cigim,
Buradakiler soyledigin gibi biraz farkli. Nasil desem, daha bir yapis yapis, yogun kivamda, akici degil. Denersen umarim begenirsin cunku ben henuz denemedim ama Chris'ten iki kez yedim. Sevgiler.

Sevda'cigim,
Cok tesekkur ediyorum, sevgilerimi gonderiyorum.

Adsız dedi ki...

cevabın için sağol canım, ben o zaman beyaz şekerle biraz pekmez kullanarak deneyeceğim. sanırım olur...

hatice dedi ki...

Canım, böyle komşulukların orada olduğunu duymak çok güzel, pay harika gözüküyor, komşunun ellerine sağlık...kabak dolmasına ise bittim doğrusu, canım ellerine sağlık..kocaman sevgilerimi gönderiyorum....

Adsız dedi ki...

ELMALI PAY
Kopyaladım tarifi en kısa zamanda yapılacaklar listesinde..
crise te ve yayınlayan sana çok teşekkür ederiz..
kızlarını öptüm..
selamlar sevgiler..

anneminkizıyim dedi ki...

Canim merhabalar, ellerine saglik kabak dolman ve elmali payin cok nefis görünüyor, ikiside begendigim lezzetler, sevgiler....

Adsız dedi ki...

iki nefis lezzet bir arada
ama elmalının yeri bir başka
komşunun da senin de ellerine sağlık
sevgilerr

Hülya YILMAZ dedi ki...

Aybike'cim,
senin güleryüzüne hangi komşu dayanabilir ki???
elmalı pay ve kabak dolması nefis görünüyor.
Sevgiler,

Yunkabu dedi ki...

Kabak dolmasi harika gozukuyor.. Ellerine saglik

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Aybike'ciğim,
Hülya çok doğru söylüyor. Senin sıcakkanlılığına, güleryüzüne hangi komşu dayanabilir.
Yurt dışında yaşayan arkadaşlarımızı hep bir turizm elçisi olarak görmüşümdür.Sen de ülkemizi bu sıcaklığın ve dostluğunla çok güzel tanıtıyorsun canım. Kutlarım seni.
Ayrıca pay ve senin yaptığın kabak dolması da enfes görünüyor. Ellerine sağlık canım.

Kucak dolusu sevgiler,

NESRIN dedi ki...

Annemde bulgurlu yapar cogu zaman tadinada doyum olmaz.Senin yaptiklarinda nefi gorunuyor ellerine aglik canim.evgilerimle

HULYA dedi ki...

Canım arkadaşım,
Aleyna kaç gündür benden elmalı birşeyler isteyip duruyor.Senin bu payın kokusunu mu aldı ne?Arkadaşının ellerine sağlık canım.Kabak dolmasına da bayılırım.bu arada ıspanak kökü turşusunu yaptım herkes çok beğendi.Ellerine sağlık canım.Seni ve canlarımı öpüyorum.Sevgiler

Selcen Şenocak dedi ki...

Aybike'ciğim pay ve dolma nefis görünüyor.
Komşunun ve senin ellerine sağlık canım. Afiyetler olsun
Sevgiler...

ebrulitatlar dedi ki...

Aybike'cim nefis görünüyor pay ve dolma. Ellerinize sağlık. Sevgiler..

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan dedi ki...

Ben bugunlerde tart hamuru uzerinde yogun bir sekilde calismis biri olarak , haddim degil ama Chiristine'e 10 puan veriyorum. Harika gorunuyor. Elmali her tatliyi da cok severim.

uygarimizlahayat dedi ki...

Aybikecim her iki lezzet de harika görünüyor, bu kadar sıcak kişiler yapınca daha da güzel olmuş...senin ve Christenin ellerine sağlık...

Naşide Dönmez dedi ki...

canım ellerine sağlık.benim aklım dolmada kaldı valla.eminim bulgurla daha da besleyici oluyordur.

Feyza Fidan dedi ki...

Canımm, tam komşuda pişer bizede düşer olmuş valla, komşunun ellerine sağlık, enfes bir pay olmuş..Eee tabiki sende kabak dolmasında döktürmüşsün. Bende dolma yaptığımda pirinçle aynı ölçüde bulgur koyuyorum, dediğin gibi lezzeti çok daha güzel oluyor..Ellerine sağlık canım benim,
Kocaman öpüyorum...

emineninemekleri dedi ki...

Aybikecim, canim dolman nefisssssss olmus ellerine saglik canim benim. Ayrica komsununda ellerine saglik inan cokkkkkkk leziz duruyor ve de komus konusunda cokkkkkkkkk sanslisin canim. Yabanci diyarlarda böyle sevecenlik pek nadirdir. Biz türkler genelde sicak kanli sevecenizdir ama malesef almani olsun amerikalisi olsun hepsi degilde bir cogu sevimsiz oluyorlar.
Darisi olmayanlara..............

Kocaman öpüyorummmmmmmmmmm

Emos

gezgincigencler dedi ki...

Aybike ciğim komşunun ve senin ellerine sağlık...çok lezzetli görünüyor.dolma da bir harika...bu arada çok şanslısın başka bir dünyada sana yarenlik eden insanlar bulabilmişsin...

mutlu bir haftasonu dileklerimle...

sevgiler

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Ay yerim ben o elmalı payı :)) Kabak dolmasını size bıraktım :P
Neşeli haftasonları....

Yaren dedi ki...

Harika görünüyor canim.komsunun ellerine saglik,kabak dolmasida öyle,seninde ellerine saglik canim.Iyi hafta sonlari diliyorum.Sévgiyle kal canim.

Adsız dedi ki...

Cok harika görünüyorlar,ellerine saglik.Sevgiler.

♥ Suzi ♥ dedi ki...

Sevgili Aybike,yeğenimede mesaj bırakmışsın....İlgine çok teşekkürler,sevgiler...

Adsız dedi ki...

Aybikecim geciyordum ziyaret edeyim dedim guzel ve huzurlu bir haftasonu gecirmeni dilerim ailenizle..
Gorusmek uzere..

Adsız dedi ki...

hayırlı geceler, bloğunuz çok hoş tarifleriniz harika hep benim sevdiğim yemekler, kabak dolması, zeytinyağlı kabak, köfte, ıspanak kökü hepsi harika ellerinize sağlık...artık sık sık rahatsız ederim sizi güzel tariflerinizden dolayı...
tekrar ellerinize sağlık, iyi geceler

Açalya dedi ki...

Çok tatlıymış komşuların, çok değer verdiği de belli size böyle şeyler yapmasından...
Evde elma çok olduğu zaman mutlaka denemeliyim...kabak dolması da bulgurlu ilginç...annenin detayı da ayrı bir lezzet katmış olmalı...
güzel bir haftasonu ailenle birlikte canım benim.

Leziz Tarifler dedi ki...

Aybike'cim, elmalı turta gerçekten enfes görünüyor. Kabak dolması da. Ellerinize sağlık.

Aybike Ceylan dedi ki...

Feyhan'cigim,
Cok tesekkur ediyorum.

Acalya'cigim,
Gercekten oyle tatli insanlar ki, gercekten cok sansliyiz, sevgilerimi gonderiyorum.

Sevgili Serap,
Cok tesekkur ediyorum, memnuniyetle her zaman beklerim, cok guzelo seyler yazmissiniz, sagolun.

Sevilay'cigim,
Cok tesekkurler arkadasim, ben de oyle, sevgiler.

Suzi'cigim,
Ne demek, ben tesekkur ederim esas haber verdigin icin, sevgiler.

Sevgili Kizilcik surubu,
cok tesekkur ediyorum, sevgiler.

Yaren'cigim,
Cok tessekkur ediyorum, sevgilerimi gonderiyorum.

Aybike Ceylan dedi ki...

Secil'cigim,
Denersen, simdiden kolay gelsin ve de afiyet olsun, sevgiler.

Hatice'cigim,
Cok tesekkur ediyorum, sagol.

Meyra'cigim,
Hem ilgine ve de hem de guzel yorumuna cok tesekkurler, sevgiler.

Ayse'cigim,
Cok tesekkurler.

Yesim'cigim, cok sagol, sevgiler.

Hulya'cigim,
Cok tesekkur ederim, koltuklarim kabardi vallahi, sevgilerimi gonderiyorum.

Sevgili Yunkabu,
Cok tesekkurler.

Isil'cigim,
Sen ve Hulya beni cok mutlu ettiniz, ne kadar guzel seyler yazmissiniz, sagolun bu guzel dilek ve sozlerinize, sevgilerimi gonderiyorum.

Nesrin'cigim,
Cok tesekkur ediyorum, sevgiler.

Canim arkadasim Hulya'cigim,
Tursuyu begenmene cok sevindim, kimbilir sen de ne kadar ozenli ve guzel hazirlamissinidr, seni cok opuyorum, sevgiler.

Selcen'cigim,
Cok sagol arkadasim, sevgiler.

Aybike Ceylan dedi ki...

Ebru'cugum,
Cok tesekkurler.

Nagehan'cigim,
Mutlaka iletecegim Chris'e bu guzel yorumunu, sagol, sevgiler.

Sevgili Ugur bocegim,
Cok tesekkurler.

Ata sofrasi,
cok tesekkur ediyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Feyza'cigimm,
Cok sagol. Dedigin gibi bulgur ile daha hos oluyor, hem de kolay. Sevgiler.

Emine'cigim,
Gercekten soyledigin gibi, herkes oyle olmuyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Sevgili Pastamaxi,
cok tesekkur ediyorum.

Sevgili Evcilik lezzetler,
cok sagolun, sevgilerimi gonderiyorum.

Google
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...