AYBiKE'NiN MUTFAGINDAN: TURKIYE'DEN LEZZETLER, SANA BOREGI VE ISPANAK KOKU TURSUSU

AYBiKE'NiN MUTFAĞINDAN

Sayfamı ziyaret eden herkese sıcacık ve sevgi dolu bir merhaba. Ziyaretiniz, yorumlariniz ve katkilariniz icin cok tesekkurler.

Aybike

28 Şubat 2008

TURKIYE'DEN LEZZETLER, SANA BOREGI VE ISPANAK KOKU TURSUSU

Kardesim is dolayisi ile Zonguldak'a yerlesti ve canim annem de onlara yardimci olmak icin yanlarindaydi. Ev yerlestikten sonra mutfak islerine baslayinca annem, o guzelim kat kat ve yerken kiyir kiyir olan boregini ve en sevdigim tursuyu yapacagini soyleyince," hemen resimlerini cekin ve bana yollayin" lutfen dedim. Sen de yaparsin dediler ama bu siralar uzerime coken bir tembellikten dolayi cok birsey yapamiyorum, hazir resimler gelince cok hos oldu. Ellerine saglik canim Seko'cugum, hepinizi cok ozledim:(

Neyse tariflerimize geciyorum iyice duygusallasmadan:

  • 1 neskafe fincani su

  • 1 neskafe fincani yogurt

  • 1 neskafe fincani aycicek yagi

  • 1 tatli kasigi kabartma tozu

  • 1 cay kasigi tuz

  • 1 yumurta hamurun icine ve 1 yumurta da ustune

  • aldigi kadar un

  • Ayrica hamura surmek icin 250 gram sana yagi, eritilmis

    Butun malzemeler ile, erimis sana yagi haric, hamur yogurulur ve 16 esit parcaya ayrilir. Her parca yemek tabagi buyuklugunde acilir ve erimis sana yagi ile yaglanarak dorder gruplar olarak uste uste konur, en ust parca yaglanmaz, boylelikle 4 buyuk, kat kat hamurunuz olacak. Bu hazirlanan hamurlar buzdolabina konur, 1/2 saat bekletilir.Dolaptan cikarttiktan sonra her bir dortlu hamur buyukce acilir.Ve yine her tarafi yaglanir, bohca gibi katlanir. Her biri icin bu islem yapildiktan sonra bir yarim saat daha dolapta bekletilir. Sonra bohca yapilan hamurlarin her biri dort paraca olacak sekilde kesilir. Oklava ile borek buyuklugunde acilir, icine istene bir harc konur, ustune yumurta sarisi surulur ve 170 C de ki firinda ustleri kizarip, citir citir olana dek pisirilir:)

    Boylelikle 16 parca boreginiz olacak, yanina cay demlenecek ve afiyetle yenecek.

    ISPANAK KOKU TURSUSU

Inanilmaz kolay ve cok guzel bir tursudur. Mutlaka her ispanak yemegi sonrasi, cikan kokler ile, bizim evde hazirlanir. Nasil mi?

Kokler kesilir, guzelce yikanir ve bir tencere de koklerin ustunu ortecek kadar su ile kokler haslanir. Haslandiktan sonra suyu suzulur. Ayri bir kapta, bolca sarimsak ezilir, yeterince sirke ve zeytinyagi eklenir. Eger sirke tadi cok keskin gelirse bir miktar da su konur, ispanak kokleri hazirlanan bu karim ile iyice karistirlir ve koklerin biraz sosu cekmesi beklenir. Sonra yemeklerin yaninda, ekmekleriniz, tursunun suyuna bana bana yenir.

Afiyet olsun herkese diyor ve de cok guzel bir hafta sonu diliyorum.

37 yorum:

Adsız dedi ki...

Ispanak kökü turşusunu ilk kez duydum Aybike'ciğim. Bunu da bir kenara not edeceğim.
Sevgiler

Neslihan dedi ki...

Aybikecim, özlemini anlıyorum, en kısa zamanda anneciğinin lezzetlerine kavuşmanı dilerim, annenin ellerine sağlık, hepsi nefis görünüyor, ben de ıspanak kökü ile çorba yaparım genelde, ama turşuyu da denemek lazım
Sevgilerimle

sevdamavisi dedi ki...

Aybikeciğim,
çok hoş ve ilginç tarifler annenin ellerine sağlık. sevgiler

NiNo dedi ki...

ay cocuklugumun boregiiiiiiiii sanam yok ama cok imrendim yaza denerim artik ins :) ispanak kokunun cok vitaminli oldgunu soylerdi annem bir arkadaim yapmisti burda yemistik ellerine sagl;ik canim sevgiler

Disalce dedi ki...

canım annenin ellerine sağlık....

börek lezzetli görünüyor...

bende anneme diyeyimde ıspanak kökü turşusu yapsın...çok değişik geldi bana......tadının çok güzel olduğuna eminm...

öptüm canım...

Adsız dedi ki...

ah canim sende benim gibi gurbet kususun malesef baska çaremiz yok bak simdi sende beni duygulandirdin annecinin ellerine saglik ispanak koku tursusuna bayildim borekte enfes gorunuyor anneler ne yapsa harikadir, annecinin ellerinden operim senide canisi, ayrica geçmis olsun dileklerin içinde çok tesekkur ederim canim benim dusunceli arkadasim sagol allah razi olsun, optum.

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Arada hepimize tembellik geliyor hazır tarifler imdada yetişiyor tabi.Anne elinden ne pişerse pişsin o güzel olur.Börekte harika ıspanak köklü turşuda öyle.Anneciğinin ellerine sağlık canım öpt...

Beyza dedi ki...

Aybike´cim börek nasil güzel olmus öyle :) Harika görünüyor. Anneciginin ellerine saglik. Tursu da cok degisikmis. Eminim cok güzeldir.

Sevgiler

Feyza Fidan dedi ki...

Canım Aybikem, bayıldım her iki tarifede..Sana böreğini çok severim..Turşuyu ise ilk defa gördüm, kimbilir ne lezzetli olmuştur..Sana bir soru sorucam aklıma takıldı..Diğer turşular kadar uzun bir bekleme süresi var mı bu turşunun ??
Ellerine sağlık canım benim, öpüyorum seni..

Eya dedi ki...

Aybikeciğim anlattıklarının anlamını çok iyi biliyorum.Hani derler ya gurbeti çeken bilir...
Allahtan teknoloji gelişti de hemen iletişim kuruluyor.Bu böreği benim annem de yapar.Ama ıspanak kökü turşusuna bayıldım.Biz biberle yaparız ama bunu denemeliyim sevgiler...

zehra

Damak Tadı dedi ki...

Aybike'ciğim,
Sana böreklerin o kadar nefis görünüyorlarki,imrenmemek için zor tutuyorum kendimi..))
Turşu ise ilk kez gördüğüm ve tadını bilmediğim bir tat.Ispanak kökü olduğuna göre bence nefis olmalıdır diye düşünüyorum..

Ellerine sağlık canım arkadaşım benim.

Güzel bir h.tatili diliyorum..

Sevgilerle kalın..

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Aybike'ciğim,
Börek enfes görünüyor, turşuyu ise ilk kez duydum, gördüm.. Amma turşunu her çeşidini sevdiğim gibi buna da bayıldım:))

Yapanların ellerine sağlık canım,

Kocaman, sımsıcak sevgiler...

sultan sönmez dedi ki...

Ispanağı seven biri olarak eminimki harika olmuşdur bu ıspanak herşeye yakışır.Börekte enfes görünüyor imrenmemek elde değil.
Anneciğinin elerine sağlık

Hepimiz dedi ki...

evet aybikecim,
nedense bu ispanak koku pek bilinmez. oysa bizde de cok sikca yapilir. annemde tam senin tarifin gibi yapar.
bende cok severim. iyiki hatirlattin bak, bende yapayim bir dahaki sefere.
borege gelince o da gercekten cok ayri guzel bir tat.annecigin yapinca daha da tatlaniyor tabi.serpil teyzeme de buradan hurmetlerimi iletiyorum.sana boregi diye de biliniyor yanilmiyorsam.benim kayinvalidemde cok guzel yapar bu boregi . Aslinda Yugoslav gocmen ailelerinde de severek ikram edilen bir borektir:)

Adsız dedi ki...

selam ahh anne özlemini anlıyorum...ıspanak kökü turşusunu ilk defa duydum.bende ıspanak kökünü atmam salata yaparım:))nefis oluyor..annecinin eline saglık börekler nefis...sevgilerimle...

Cafe Gusto dedi ki...

Ispanak kökü turşusu çok değişikmiş hemde kökler de ziyan olmuyor.En kısa zamanda deneyeceğim.Anneciğinin ellerine sağlık.sevgiler...

Yaren dedi ki...

Börekte tursuda harika olmus.Ellerine saglik canim ve iyi bir pazar gecirmeni diliyorum sevgiyle kal:)

bir dilim bir tutam dedi ki...

Aybikecim böyle bir tembellik bende de var....Sirf bloga koymak icinde bir seyler yapmak istemiyorum.....Bende kardesimden tarif veya fotagraf istedim ama oda makinasinin güzel cekmediginden yakindi..Neyse ispanak kökü tursusu cok hosuma gitti.Ilk ispanak yemegimde yapilacak.Sevgiler güzellikler seninle olsun

Adsız dedi ki...

Aybikecim cok hos iki tarif ve degisik anneciginin ellerine saglik paylasimin dan dolayida tesekkur ederim.iyi pazarlar..

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Aybike!ciğim,

Ispanak kökü turşusu çok ilginç geldi bana. Sana böreği de çok güzel kıyır kıyır olur ama ah o içindeki yağ miktarı yüzünden unuttuğumuz lezzetler arasına girdiler.Anneciğinin ellerine sağlık. Her ikisi de çok çok güzel olmuşlar.
Güzel bir hafta diliyorum.
Sevgilerimle,

uygarimizlahayat dedi ki...

Canım hasret kokuyor bu börekler, annen de harikaa yapmış, gerçekten muhteşem ellerinize yüreğinize sağlık...

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) dedi ki...

diyorum ya ne gungormemis tarifler var bu bloglarda, aybikecigim hem israfi onleyen hem de tursu olarak yiyebilecegimiz bu tarif cok guzel, "ekmegi bana bana yemek" ne kadar guzel bri ifade biz Turkler ne nasil yenir cok iyi biliriz:)denenecekler listesinde o da:) sana boregi de cok guzle gorunuyor ellerine saglik anneciginiz, cok opuyorum emel:)

butterfly dedi ki...

Aybikecim ıspanak kökü turşusunu öğrenmiş oldum sayende. Bu tür turşuları çok seviyorum ben; annecim de börülceyle benzer bir turşu yapar. Ispanak kökleri bundan böyle en iyi şekilde değerlendirilecek:).
Sevgilerimleee..
aslı

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Aybike annenin ellerine sağlık, resimlerine bakmak, tadına bakmaksızın ne fena olmuştur ama değil mi:(
Sevgiler...

NESRIN dedi ki...

Anneler ne yaparda yenilmez degil mi?Emegi gecenlerin ellerine saglik.Tursunun resmine resmen agzimin suyu akti valla.Gorusmek uzere canim.

el*ff dedi ki...

selam!!
ıspanak kökü turşusunu ilk kez duydum ama düşünüyorum da harika bi lezzettir,annenizin ellerine sağlık...
bi turşuzede olarak acilen bu turşuyu yapabilen biilerini bulmam lazım:))
sevgiler...

GANNE dedi ki...

Aybikeciğim annnin ellerine sağlık. Börek süper görünüyor. :) Ispanak kökü turşusunu ilk defa duydum. Merak ettim.Bir dahaki ıspanak alışımda unutmazsam deneyeceğim. Sevgiler... :)

emineninemekleri dedi ki...

Aybikecim, böregin enfes duruyor canim. Ama Ispanak tan olan tursu cok ilginc hic duymamistim. Ellerine saglik canim.......

Kocaman öpüyorummmmmmmmmmmm.........
Emos

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Turşunun tadını çok merak ettim daha önce hiç duymamıştım. Canım ellerine sağlık.
Sevgiler…

HULYA dedi ki...

Aybike'ciğim canım arkadaşım benim,
neler yapıyosun, inşallah bugün iyi sonuçlar alırsın.Ispanak kökü turşusunu bende hiç duymamıştım.Ispanak mevsimi geçmeden denemeyi çok isterim.Çok lezzetli görünüyor çünkü.Böreğe ise hiç hayır diyemem bilirsin özellikle de böylesine lezzetli görünenine.ellerine sağlık canım senin de anneciğinin de.Çok çok öpüyorum.Sevgiler

Adsız dedi ki...

Aybikecim o tembellik bende de var aslinda canim hic birsey yapmak istemiyor , sanirim havalardan diyorum nedense hep yorgun hissediyorum kendimi sonumuz hayirli olsun diyelim. Guzel bir gun dilerim.

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Canım hasretlık cok zor .Boreğe kım hayır dıyebılır.Turşuya gelınce bızım kız denesınde tadalım..Kucak dolusu opucukler..

Adsız dedi ki...

yeni evlerinde sağlık ve huzurla yaşasınlar
bu sana böreğini bilmez miyim ne yerdik babannem yapardı da çok güzeller
içim gitti
annenlerin ellerine sağlık
kocaman sevgiler


çok merak ediyorum oralarda yaşamak zor mu?

Leziz Tarifler dedi ki...

Aybike'cim, böreği yapmak farz oldu. Çok beğendim, kat kat kabarmış. Milföy gibi yapılış tarzı. Biraz uğraştırıyor gibi tarifi ama pek bir zorlugu yok bence. Sevgiler...

yaban mersini dedi ki...

sana böreği ismi,bana çocukken annelerimizin minicik yemek defterlerindeki bir tarif ismi geldi...nostalji yaptım..güzel olmuş..sonra düşündüm,yıllar sonra şimdiki çocuklar neler diyecekler acaba bizim için..slmlar cnm..

Aybike Ceylan dedi ki...

Guzel yorumlariniza cok tesekkur ediyorum. Bu seferelik afedin ne olur, tek tek cevaplayamadim, herbirinize sevgilerimi gonderiyorum.

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

canım merhaba.... bende sana bugün rastladım... çok güzel şeyler yapmışsın...ilgimi çekende zonguldak kısmıydı... çünkü bende zonguldaklıyım... ellerine sağlık...

Google
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...