Guzel bir haftaya tekrar merhaba arkadaslarim. Sizlere ve yeni haftaya tadina doyum olmayan bir pilav ile baslamak istedim, benim en sevdigim turudur hamsinin, eminim sizler icin de oyledir. Tarifimiz, annemin yapimi ve anlatimiyla soyle:
- 1 kilo hamsi
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet orta boy soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 4-5 yemek kaşığı kuş uzumu
- 1 yemek kaşığı kadar yenibahar
- 1 yemek kaşığı tarçın
- tuz, karabiber
- 4 su bardağı su
Oncelikle pilav hazirlanir. Bunun icin zeytinyaginda, sotelik dogranan soganlar ve dolamalik fistik, renkleri degisene dek kavrulur. Kus uzumu ve baharatlar ilave edilip, yikanan pirinc eklenir. Soyle bir karistiktan sonra 4 su bardagi su ilavesi ile pisirilir ve demlenmeye birakilir.
Kilciklari ayiklanip yikanan hamsiler, kenarlari ve dibi az zeytinyagi ile yaglanan, yuvarlak teflon bir tepsiye veya borcama,( cunku yapismamasi onemli, pilav pistikten sonra ters cevrilecegi icin), tam ortasindan baslanarak, baliklarin yuzu disariya bakacak sekilde sıkça dizilir, yanlarina da ayni sekilde. Sonra demlenen pilav guzelce yerlestirilir ve kalan baliklar, tekrar pilavin ustune gene sıkça siralanir. Tamamen kaplandiktan sonra 170 C'lik firinda baliklar kizarana dek pisirilir. Daha sonra, biraz soguyunca ters cevrilerek servis yapilir, sizleri bilmiyorum ama parmaklarimi da yiyiyorum, afiyet olsun.
SAKSUKA
Ben kizartmaya bayilirim, cok severim. Saksukayi ise misafirlerim icin hazirlamistim. Goz karari, evde olan malzemelerle hazirlandigi icin, icinde neler oldugunu yazacagim.
Kucuk kucuk dogranan patlican, kirmizi biber, yesil biber, guzelce kizartilir. Fazla yagini almak icin pecete serilmis bir tabaga alinir kizardiktan sonra.
Kizartma yagindan bir tavaya biraz alinir, kucuk kucuk dogranan domates ve ince kiyilmis sarimsak eklenir, tuz ve kirmizi toz biber eklenir ve domates sosu pisirilir.
Daha sonra bir tabaga alinan kizartmalarin ustune, domates sosu dokulur ve servis yapilir.
Hepinize, saglik ve nese dolu guzel bir hafta diliyorum.
33 yorum:
Merhabalar
Baba tarafım Karadenizli doğal olarak balığın her çeşidine bayılıyoruz.(oğlum hariç) Hamsinin dizmesine de pilavına da bayılıyorum.Bende emekli olduktan sonra çocuklarımın ve arkadaşlarımın ısrarı ile paylaşımlarıma başladım.Size de başarılar diliyorum.Bu arada kızlarınız ve de yeğeniniz ye beni diyor.Hoşçakalın
Sensepişir/Nilgün
hımmm nefis olmuş afiyet bal şeker olsun..
Nefis görünüyorlar, ellerine saglik canim. Sevgilerimi gönderiyorum.
Aybikecigim...Hamsiyi pek sevmem ama sanirim pilavi lezzetli oluyor, görüntü öyle diyor :) Saksukaya bende bayilirim. Her mevsim yiyebilirim.ellerine saglik, sevgiler
zehra
Bayılıyorum hamsili pilava nefis olmuş... Şakşukaya bişey demiyorum çünkü patlıcanı neredeyse çiğ yiyecek kadar çok seviyorum. İki lezzet için de ellerinize sağlık..
Şakşuka en sevdiğim patlıcan yemeklerinden biri.Sıcak soğuk her türlüsünü zevkle yerim.Elinize sağlık.
Ellerine sağlık canım
sevgiler
Hamsi en sevdiğim balık.
Kızartma yapmasını değil ama yemesine bayılırım.
Nasıl özendim şimdi.
Sevgiler
Harika iki tarif görüntüler harikaaaa...Nefis olmuşlar ellerine sağlık canım...
Sevgiler...
RUYA İBİ İNANKİ AYBİKECİĞİM.
GEÇEN GÜLCÜĞÜMün annesi(damak tadı)
Yapmış, banada yolladılar sağolsunlar.
hani derler ya :)
yemede yanında yat .:)
elinize sağlık canım.
Canım ellerine sağlık, muhteşem gözüküyorlar, özellikle hamsili pilav....sevgi ve selamlar....
Bende pilavından alıyorum hemen,nasılda özenle dizilmiş.. ellerine sağlık...
Sevgiler yolluyorum..
Canım
hamsili pilavı yıllar önce yemiştim bir arkadaşımda, aman ne lezzetti o öyle Yarabbii ??
Şakşuka zaten harika birşey.Her ikiside çok güzel görünüyor.
ellerine sağlık
Afiyetler olsun.
ne güzel çevrimişsiniz ellerinize sağlık.
kızartamayı ben de çok seviyorum hele şakşuka son zamanlarda kızartma sağlığa zararlı diye yapmaz oldu insanlar valla ben yapıyorum yahu bizler eskiden berikıazartam yiyen insanlarız sıklıkla olmasada yapıyorum.
çok sevgiler selamlar
ah hep yapmak istediğim bir tariftir şu hamsili pilav.ellerine sağlık sevgiler
aybikeciğim
seni tatlı ve marifetli anne seni en sevdiğiklerimden birini yapmışsın
seneye mutlaka görüşeceğiz inşallah bu yılı resmen ıskaladım
iyisindir umarım
aslında meraklandırdın beni
müsait olunca yaz bir ara
sevgiler
Sevgili Nilos,
Benim de kizlarim birisinin adi Nil, ben de ona hep Nilos derim. Cok tesekkur ederim, sagolun ama ben sizin blogunuza ulasamadim.
Sevil'cigim,
Cok tesekkur ederim, sagol.
Kizilcik Surubum,
COk tesekkur ediyorum, sevgiler.
Canim Zehra'cigim,
Ben her turunu seviyorum, eminim sen de seversin denesen:)Sevgiler...
Sibel'cigim,
Cok tesekkiurler, sevgiler.
Boncugum,
COk tesekkur ediyorum.
HAtice'cigim,
Cok tesekkur ediyorum.
Ben de Hulya'cigim, bende, sevgiler.
Sagol Gonul'cugum, sevgilerimi gonderiyorum.
Nunum,
Ben de bayiliyorum gercekten, opuyorum seni.
HAtice'cigim,
Cok sagol.
Pelin'cigim,
COk tesekkur ediyorum, sagol.
Canim Zehra'cigim,
Cok tesekkur ederim, sevgilerimi gonderiyorum.
Sevgili Lavantam,
Ben de yapiyorum vallahi arada, cok seviyorum ne yapoayim, of off, Sevgiler.
Sevili Neseli gunler,
Cok tesekkur ediyorum.
Aynur'cugum,
Aklimdasin, ilk firsatda yazacagim, opuyorum hepinizi, sevgilerimi gonderiytorum.
Of of bu yemeklerin ikisine de bayılırım Aybikecim. Çok güzel olmuş. Karnım acıktı. :(
Sevgiler ;)
Aybikeciğim ellerine yüreğine sağlık ikiside çok güzel gözüküyor.Güzel bir hafta sonu dileğiyle...
Aybikecigim annen geldimi????
Öpüyorum ve Almanyadan Amerikaya sevgilerimi yolluyorum.
annenizin ve senin ellerinize sağlık.. hamsili pilavı evde bir kez denemiştim ama beğenmemişlerdi:( ben ise çok seviyorum..şakşuka ise çok sevilerek yenir sıkça yapıyorum.tabi özellikle yaz aylarında:)
sevgilerimle..
Gerçekten de tadına doyum olmaz bu enfes görünen pilavın Aybike'ciğim, ellerine sağlık.
Sevgilerimle.
Aşkım balım iyiyim şükür sende bombasın ee daha ne olsun :) Yine geldim aç aç şiştim gittim :) Bana da yap mama şişmesem yesem ehhe :) Sevgiler canım
anneciğinin ellerine sağlık. nefis görünüyor .
şakşukaya da bayılırım ben nefis nefis.
sevgiler
Mıımmmm şakşukaya bayılırım ellerine sağlık Aybikecim. Görüntüsü bile yetiyor.
Sevgiler..
Feray'cigim,
Cok tesekkur ediyorum, sagol.
Betul'cugum,
Cok tesekurler.
Stil Direktorum,
Sevgilerimi gonderiyorum.
Betul'cugum,
Sana da cok tesekkur ediyorum, sevgilerimi gonderiyorum.
Gulay'cigim,
Cok sagol.
Serap'cigim,
Evet annem burada, bir hafta oldu, cok sagol.
Gulizar'cigim,
Cok sagol.
Sevil'cigim,
Cok tesekkur ediyorum.
Sevgili Ayzama'cigim,
Cok tesekkur ediyorum, sagol.
anneciğinin ellerine sağlık aybikeciğim... daha ben bu sene yapmadım hamsili bir şeyler...orada hamsinin tadı nasıl?
burayı aratmaz umarım...
ikiside sevdiğim lezzetler canım...hepinize sevgiler...kolaylıklar diliyorum...
bir dakika arkadsim , haberimiz olmadan hamsi mi yendi austin de?
sorucam sana bunun hesabini. ah keske bugun sana gelmeden onceokusaymisim bu mesajini.
Eşim hamsili pilava bayılıyor, ben de yeni yeni sevmeye başladım.. Şakşuka ise tartışmasız en güzel mezelerden biri benim için.. Ellerine sağlık Aybike'cim.. Sevgiler..
Blogda da yazdım bir ara gözde blog listem kendiliğinden ortadan kaybolmuştu. Babamın ameliyatıydı, iş yoğunluğuydu gelen gidendi derken o an acele ile güncellemiş atladıklarım için özür dilemiştim. Ve tabii ki onca dikkate rağmen kafa bir dünya olunca atladığım olmuş mesela sen. :(
Yorumunu görünce farkettim. Bak neler kaçırmışım o arada :(
Herşey çok güzüküyor. Ellerine sağlık. :)
Yeni yılın sana ve tüüümmm sevdiklerine sağlık, huzur, bereket, mutluluk ve başarı getirmesini dilerim. Gülen yüzün solmasın :)
Buzzz gibi Ankara'dan sevgiler
Aybike (teyze abla hanım )
Süper yemekler ,elinize sağlık.Şu en üstteki un helvasından yemek isterdim . Yada annem yokken denesemmi acab ,
Çok güzel blogspotunuz var bundan sonra bakıcam hep
Öptüm sizi :)
ps : BU arada bu ne samimi bi yorum oldu ya.
Yorumu beğenmediyseniz yayınlamayın :)
Sevgiler Türkiye'den
ASHLEY
aybike merhaba sessiz sedasiz blogunun takipcilerindenim,austindeyim bende burda yasiyoruz,ellerine saglik cok guzel gorunuyor ama sormak istedim hamsiyi nerden buluyorsunuz?
Esra Aytul
Yorum Gönder