AYBiKE'NiN MUTFAGINDAN: HAMSILI PILAV VE SAKSUKA

AYBiKE'NiN MUTFAĞINDAN

Sayfamı ziyaret eden herkese sıcacık ve sevgi dolu bir merhaba. Ziyaretiniz, yorumlariniz ve katkilariniz icin cok tesekkurler.

Aybike

07 Aralık 2009

HAMSILI PILAV VE SAKSUKA

Guzel bir haftaya tekrar merhaba arkadaslarim. Sizlere ve yeni haftaya tadina doyum olmayan bir pilav ile baslamak istedim, benim en sevdigim turudur hamsinin, eminim sizler icin de oyledir. Tarifimiz, annemin yapimi ve anlatimiyla soyle:

  • 1 kilo hamsi

  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 2 adet orta boy soğan

  • 2 su bardağı pirinç

  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

  • 4-5 yemek kaşığı kuş uzumu

  • 1 yemek kaşığı kadar yenibahar

  • 1 yemek kaşığı tarçın

  • tuz, karabiber

  • 4 su bardağı su

Oncelikle pilav hazirlanir. Bunun icin zeytinyaginda, sotelik dogranan soganlar ve dolamalik fistik, renkleri degisene dek kavrulur. Kus uzumu ve baharatlar ilave edilip, yikanan pirinc eklenir. Soyle bir karistiktan sonra 4 su bardagi su ilavesi ile pisirilir ve demlenmeye birakilir.

Kilciklari ayiklanip yikanan hamsiler, kenarlari ve dibi az zeytinyagi ile yaglanan, yuvarlak teflon bir tepsiye veya borcama,( cunku yapismamasi onemli, pilav pistikten sonra ters cevrilecegi icin), tam ortasindan baslanarak, baliklarin yuzu disariya bakacak sekilde sıkça dizilir, yanlarina da ayni sekilde. Sonra demlenen pilav guzelce yerlestirilir ve kalan baliklar, tekrar pilavin ustune gene sıkça siralanir. Tamamen kaplandiktan sonra 170 C'lik firinda baliklar kizarana dek pisirilir. Daha sonra, biraz soguyunca ters cevrilerek servis yapilir, sizleri bilmiyorum ama parmaklarimi da yiyiyorum, afiyet olsun.

SAKSUKA

Ben kizartmaya bayilirim, cok severim. Saksukayi ise misafirlerim icin hazirlamistim. Goz karari, evde olan malzemelerle hazirlandigi icin, icinde neler oldugunu yazacagim.

Kucuk kucuk dogranan patlican, kirmizi biber, yesil biber, guzelce kizartilir. Fazla yagini almak icin pecete serilmis bir tabaga alinir kizardiktan sonra.

Kizartma yagindan bir tavaya biraz alinir, kucuk kucuk dogranan domates ve ince kiyilmis sarimsak eklenir, tuz ve kirmizi toz biber eklenir ve domates sosu pisirilir.

Daha sonra bir tabaga alinan kizartmalarin ustune, domates sosu dokulur ve servis yapilir.

Hepinize, saglik ve nese dolu guzel bir hafta diliyorum.

34 yorum:

Niloş dedi ki...

Merhabalar
Baba tarafım Karadenizli doğal olarak balığın her çeşidine bayılıyoruz.(oğlum hariç) Hamsinin dizmesine de pilavına da bayılıyorum.Bende emekli olduktan sonra çocuklarımın ve arkadaşlarımın ısrarı ile paylaşımlarıma başladım.Size de başarılar diliyorum.Bu arada kızlarınız ve de yeğeniniz ye beni diyor.Hoşçakalın
Sensepişir/Nilgün

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

hımmm nefis olmuş afiyet bal şeker olsun..

kizilciksurubu dedi ki...

Nefis görünüyorlar, ellerine saglik canim. Sevgilerimi gönderiyorum.

Eya dedi ki...

Aybikecigim...Hamsiyi pek sevmem ama sanirim pilavi lezzetli oluyor, görüntü öyle diyor :) Saksukaya bende bayilirim. Her mevsim yiyebilirim.ellerine saglik, sevgiler

zehra

Sibel dedi ki...

Bayılıyorum hamsili pilava nefis olmuş... Şakşukaya bişey demiyorum çünkü patlıcanı neredeyse çiğ yiyecek kadar çok seviyorum. İki lezzet için de ellerinize sağlık..

boncuk mutfakta dedi ki...

Şakşuka en sevdiğim patlıcan yemeklerinden biri.Sıcak soğuk her türlüsünü zevkle yerim.Elinize sağlık.

lezzetlilerim dedi ki...

Ellerine sağlık canım
sevgiler

Hülya dedi ki...

Hamsi en sevdiğim balık.
Kızartma yapmasını değil ama yemesine bayılırım.
Nasıl özendim şimdi.
Sevgiler

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Harika iki tarif görüntüler harikaaaa...Nefis olmuşlar ellerine sağlık canım...
Sevgiler...

birdutmasali dedi ki...

RUYA İBİ İNANKİ AYBİKECİĞİM.
GEÇEN GÜLCÜĞÜMün annesi(damak tadı)
Yapmış, banada yolladılar sağolsunlar.
hani derler ya :)
yemede yanında yat .:)
elinize sağlık canım.

hatice dedi ki...

Canım ellerine sağlık, muhteşem gözüküyorlar, özellikle hamsili pilav....sevgi ve selamlar....

pelince dedi ki...

Bende pilavından alıyorum hemen,nasılda özenle dizilmiş.. ellerine sağlık...
Sevgiler yolluyorum..

Zehra Gürgen dedi ki...

Canım
hamsili pilavı yıllar önce yemiştim bir arkadaşımda, aman ne lezzetti o öyle Yarabbii ??
Şakşuka zaten harika birşey.Her ikiside çok güzel görünüyor.

ellerine sağlık

lavanta dedi ki...

Afiyetler olsun.
ne güzel çevrimişsiniz ellerinize sağlık.
kızartamayı ben de çok seviyorum hele şakşuka son zamanlarda kızartma sağlığa zararlı diye yapmaz oldu insanlar valla ben yapıyorum yahu bizler eskiden berikıazartam yiyen insanlarız sıklıkla olmasada yapıyorum.

çok sevgiler selamlar

NEŞELİ GÜNLER dedi ki...

ah hep yapmak istediğim bir tariftir şu hamsili pilav.ellerine sağlık sevgiler

:) dedi ki...

aybikeciğim

seni tatlı ve marifetli anne seni en sevdiğiklerimden birini yapmışsın

seneye mutlaka görüşeceğiz inşallah bu yılı resmen ıskaladım

iyisindir umarım
aslında meraklandırdın beni
müsait olunca yaz bir ara
sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Nilos,
Benim de kizlarim birisinin adi Nil, ben de ona hep Nilos derim. Cok tesekkur ederim, sagolun ama ben sizin blogunuza ulasamadim.

Sevil'cigim,
Cok tesekkur ederim, sagol.

Kizilcik Surubum,
COk tesekkur ediyorum, sevgiler.

Canim Zehra'cigim,
Ben her turunu seviyorum, eminim sen de seversin denesen:)Sevgiler...

Sibel'cigim,
Cok tesekkiurler, sevgiler.

Boncugum,
COk tesekkur ediyorum.

HAtice'cigim,
Cok tesekkur ediyorum.

Aybike Ceylan dedi ki...

Ben de Hulya'cigim, bende, sevgiler.

Sagol Gonul'cugum, sevgilerimi gonderiyorum.

Nunum,
Ben de bayiliyorum gercekten, opuyorum seni.

HAtice'cigim,
Cok sagol.

Pelin'cigim,
COk tesekkur ediyorum, sagol.

Canim Zehra'cigim,
Cok tesekkur ederim, sevgilerimi gonderiyorum.

Sevgili Lavantam,
Ben de yapiyorum vallahi arada, cok seviyorum ne yapoayim, of off, Sevgiler.

Sevili Neseli gunler,
Cok tesekkur ediyorum.

Aynur'cugum,
Aklimdasin, ilk firsatda yazacagim, opuyorum hepinizi, sevgilerimi gonderiytorum.

Ayazma dedi ki...

Of of bu yemeklerin ikisine de bayılırım Aybikecim. Çok güzel olmuş. Karnım acıktı. :(
Sevgiler ;)

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

Becerikli Arkadaşım Merhaba ;
http://birseninmutfagi.com
Ve
http://birdemliksohbet.blogspot.com
Tarafından 15 aralık 2009 ve 15 ocak 2010 tarihleri arasında KEK KALIBI KULLANILARAK HAZIRLANAN TARİFLER YARIŞMASI yapılacaktır.
Hazırlamış olduğumuz tarifleri görselliğine önem vererek yayınlayıp tarifinide sitenizde yayınlamanız şarttır.Kekinizin resmini ve tarifini http://softbowlsilikonkekkaliplari.blogspot.com/ sitemizde yayınlanacaktır.
16 ocak 2010 - 1 subat 2010 tarihleri arasında oylama yapılacaktır.
1 subat saat 14:00 de birinci açıklanıp hediye olarak SOFT BOWL KEK KALIPLARI gönderilecektir.
Ayrıntı için http://softbowlsilikonkekkaliplari.blogspot.com/ tıklayınız.....
Bu yazıyı okuyan tüm site sahipleri DAVETLİDİR....

SİTEMDEKİ BANNER KODUMUZUDA SİTENE EKLERSEN SEVİNİRİM…

gülizar dedi ki...

Aybikeciğim ellerine yüreğine sağlık ikiside çok güzel gözüküyor.Güzel bir hafta sonu dileğiyle...

SERAP dedi ki...

Aybikecigim annen geldimi????

Öpüyorum ve Almanyadan Amerikaya sevgilerimi yolluyorum.

gülay mutfakta dedi ki...

annenizin ve senin ellerinize sağlık.. hamsili pilavı evde bir kez denemiştim ama beğenmemişlerdi:( ben ise çok seviyorum..şakşuka ise çok sevilerek yenir sıkça yapıyorum.tabi özellikle yaz aylarında:)
sevgilerimle..

Betül dedi ki...

Gerçekten de tadına doyum olmaz bu enfes görünen pilavın Aybike'ciğim, ellerine sağlık.

Sevgilerimle.

ஐ : ) STİL DİREKTÖRÜ ( : ஐ dedi ki...

Aşkım balım iyiyim şükür sende bombasın ee daha ne olsun :) Yine geldim aç aç şiştim gittim :) Bana da yap mama şişmesem yesem ehhe :) Sevgiler canım

Betül KÖROĞLU dedi ki...

anneciğinin ellerine sağlık. nefis görünüyor .

şakşukaya da bayılırım ben nefis nefis.

sevgiler

feray dedi ki...

Mıımmmm şakşukaya bayılırım ellerine sağlık Aybikecim. Görüntüsü bile yetiyor.
Sevgiler..

Aybike Ceylan dedi ki...

Feray'cigim,
Cok tesekkur ediyorum, sagol.

Betul'cugum,
Cok tesekurler.

Stil Direktorum,
Sevgilerimi gonderiyorum.

Betul'cugum,
Sana da cok tesekkur ediyorum, sevgilerimi gonderiyorum.

Gulay'cigim,
Cok sagol.

Serap'cigim,
Evet annem burada, bir hafta oldu, cok sagol.

Gulizar'cigim,
Cok sagol.

Sevil'cigim,
Cok tesekkur ediyorum.

Sevgili Ayzama'cigim,
Cok tesekkur ediyorum, sagol.

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

anneciğinin ellerine sağlık aybikeciğim... daha ben bu sene yapmadım hamsili bir şeyler...orada hamsinin tadı nasıl?
burayı aratmaz umarım...
ikiside sevdiğim lezzetler canım...hepinize sevgiler...kolaylıklar diliyorum...

miniktirtillarim dedi ki...

bir dakika arkadsim , haberimiz olmadan hamsi mi yendi austin de?
sorucam sana bunun hesabini. ah keske bugun sana gelmeden onceokusaymisim bu mesajini.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Eşim hamsili pilava bayılıyor, ben de yeni yeni sevmeye başladım.. Şakşuka ise tartışmasız en güzel mezelerden biri benim için.. Ellerine sağlık Aybike'cim.. Sevgiler..

Sevgi Küçük dedi ki...

Blogda da yazdım bir ara gözde blog listem kendiliğinden ortadan kaybolmuştu. Babamın ameliyatıydı, iş yoğunluğuydu gelen gidendi derken o an acele ile güncellemiş atladıklarım için özür dilemiştim. Ve tabii ki onca dikkate rağmen kafa bir dünya olunca atladığım olmuş mesela sen. :(
Yorumunu görünce farkettim. Bak neler kaçırmışım o arada :(
Herşey çok güzüküyor. Ellerine sağlık. :)
Yeni yılın sana ve tüüümmm sevdiklerine sağlık, huzur, bereket, mutluluk ve başarı getirmesini dilerim. Gülen yüzün solmasın :)
Buzzz gibi Ankara'dan sevgiler

Ashley dedi ki...

Aybike (teyze abla hanım )
Süper yemekler ,elinize sağlık.Şu en üstteki un helvasından yemek isterdim . Yada annem yokken denesemmi acab ,
Çok güzel blogspotunuz var bundan sonra bakıcam hep
Öptüm sizi :)
ps : BU arada bu ne samimi bi yorum oldu ya.
Yorumu beğenmediyseniz yayınlamayın :)
Sevgiler Türkiye'den
ASHLEY

Adsız dedi ki...

aybike merhaba sessiz sedasiz blogunun takipcilerindenim,austindeyim bende burda yasiyoruz,ellerine saglik cok guzel gorunuyor ama sormak istedim hamsiyi nerden buluyorsunuz?

Esra Aytul

Google
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...