AYBiKE'NiN MUTFAGINDAN: PIDE

AYBiKE'NiN MUTFAĞINDAN

Sayfamı ziyaret eden herkese sıcacık ve sevgi dolu bir merhaba. Ziyaretiniz, yorumlariniz ve katkilariniz icin cok tesekkurler.

Aybike

26 Şubat 2007

PIDE

Amerika'dayiz ama bizim lezzetlerimizden o kadar da uzak degiliz. Gecenlerde sevgili arkadaslarimiz Gulay ve Fuat bize inanilmaz guzel pideler yaptilar. Pideler diyorum cunku, akliniza gelebilen her cesidi yapmislardi ve tabii bizde afiyetle yemistik. Asagida ustasinin yorumuyla pide tarifi. Tekrar tesekkurler Gulay'cim ve Fuat'cim, tadi damagimizda kaldi, bilmem anlatabildim mi?

Bu arada 1 lb, 0.454 gramdir, bilgilerinize.

Hamurun Hazirlanmasi:----------------------

-Hamurun mayalanmasi gerektiginden yaklasik 4-5 saat once yapilmasi gerekir. Ben olcu kullanmadigim icin malzemeleri yaklasik verecegim:

Malzemeler:

1) 3 lb Un , yaklasik 1.5 kilo

2) 1.5 kucuk paket (ya da 1.5 tatli kasigi) maya ("Active Dry Yeast")

3) Tuz, toz seker

Yapilisi: ----------------

1) Unu eleyin. Ben ince gozenekli suzgec kullaniyorum. Un elenince hamur daha iyi kabariyor.

2) Elenmis unun icine mayayi, bir tatli kasigi kadar tuzu ve yarim tatli kasigi kadar sekeri koyun, ve bu kuru malzemeleri karistirin.

3) Karisimin ortasini cukur sekline getirin ve ilik su koyarak (su ne cok sicak ne de cok soguk olmamalidir) hamuru yapmaya baslayin.

4) Hamur elinize yapismayacak kivama gelinceye kadar un ekleyin. Hamurun iyice yogrulmasi gerekir. Hamurun kivami hafif sertce olmalidir.

5) Hamur iyice yogurulduktan sonra, yuvarlayip bir kabin icerisine koyun. Uzerine cok az un ekeleyip islak bir bez orterek karanlik bir yerde dinlenmeye alin.

6) Yaklasik iki saat sonra hamur kabaracak. Kabaran hamuru tekrar elinizle bastirip kucultun. Tekrar uzerini ortup bir saat kadar daha bekletin. Bundan sonra hamur hazir.

Iclerin harirlanmasi: ------------------

Istenilen ic hazirlanip kullanilabilir. Ic hazirlamak icin ozel bir yontem yok. Bazi icler cig olarak da konulabilir (sucuk, kasar, etc.). Pideler firinda pisecegi icin hazirlan icin cok fazla pisirilmesine gerek yoktur. Onemli bir nokta da, pideler yapilirken kullanilan iclerin soguk olmasi gerekir, bu yuzden icler bir gun onceden hazirlanabilir. Kiymali ve peynirli icleri ben soyle hazirladim:

Kiymali ic: --------------------

Malzemeler:

1) 1.5 lb kiyma

2) 2 adet kuru sogan

3) 2-3 dis sarimsak

4) 1-2 adet domates

5) 1-2 adet sivri biber

6) Maydanoz, Tuz, karabiber

Yapilisi:

1) Kiymayi cok az zeytin yagi ile pisirmeye baslayin.

2) Kiymalar sulandiktan sonra, ince dogranmis soganlari ve biberleri ekleyip biraz pisirin

3) Domates ve sarimsaklari ekleyin ve bir iki dakika pisirin

4) Maydanoz, tuz, biber ekleyip atesten alin.

Peynirli ic: ------------------

Malzemeler:

1) Arzuya gore her cesit peynir

2) 1-2 yumurta

3) Maydanoz, Tuz, karabiber

Yapilisi:

1) Peynirleri rendeleyip bir kapta eritmeye baslayin.

2) Yumurtalari peynire karistirip biraz pisirin.

3) Maydanoz, tuz, biber ekleyip atesten alin.

Pidelerin yapilmasi:-------------------------

1) Hamurdan limon buyuklugunde parca koparip once elle bastirarak, daha sonra merdane ile yaklasik 15 cm eninde, 40-45 cm boyunda uzun bir oval olarak acin.

2) Acilmis hamurun ortasina malzemeyi kasikla ince ve homojen olarak yayin. Hamurun her kenarinda katlamak icin 2-3 cm pay birakin. Kullanilan ic cok sulu olmamalidir, yosa hamur yirtilir.

3) Hamurun kenarlarini ortadaki malzemenin ustune dogru katlayin, uc koseleri elinizle bastirarak birlestirin (pide sekli verin!).,

4) Pideleri bir tepsiye uzunlamasina koyun. Ben genelde bir tepsiye 3 pide koyuyorum.

5) Firin onceden 190 C dereceye isitilmalidir. Firin icindeki rack'lerden birini alta, birini uste yerlestirin. Tepsiyi once alttaki rack e koyun.

6) Firindaki pideler piserken, ikinci tepsiyi hazirlayin. Ikinci tepsi hazir olunca, ilk tepsiyi ust kisma, ikinci tepsiyi alt kisma koyun. Boylece ilk tepsi pidelerinin ustu kizarsin (bunun icin "firinin "izgaral" kismi bir iki dakika calistirilabilir).

7) Pideler firindan cikinca, uzerine bir firca ile erimis margarin ya da tereyagi surun, boylece pideler yumusak olur. Ayrica, pideler biraz soguyunca ikiye bolunup, kapali bir kaba konursa yumusak olur.

Afiyet olsun

38 yorum:

HULYA dedi ki...

Aybike'cim,
ne kadar güzel bir tarif bu böyle.Bu tip şeyleri ne yazık ki çok severim.Bu pideler çok nefis görünüyorlar.Gelince bana da öğretirsin dimi?Ellerine sağlık.Çok çok öpüyorum.

Nukhet dedi ki...

Ve evet bekledigim tarif geldi. Supersin. Bu hafta sonu yapiyorum hemen. Ama bir iki sorum olacak.
1.Kiymali ve peynirli ic cigden konulursa pidelerin firinda kaldigi sure de pismezler mi? Pideciler cigden koyuyorya o bakimdan merak ettim)
2. Mayayi ve sekeri onceden ilik suyla bir 10-15 dakika bekletip mayanin kabarmasini beklememiz gerek miyor mu gercekten? ( hep oyle yapariz ya)

Tarif icin yeniden tesekkurler pideler nefis gorunuyor.Sevgiler

Safran dedi ki...

Aybikeciğim ellerine sağlık muazzam görünüyor, sevgilerimi gönderiyorum :)

hayat dedi ki...

Aybikeciğim,pideler çok lezzetli görünüyor.Tam yemelik bende ayranı yaptım geliyorum:))Ne marifetli arkadaşlarmış ellerine sağlık.Aşağıdaki yazıyı okudum yazan çok doğru söylemiş.Kendimize vakit ayırmak lazım ama nasıl üç günlük dünyada elimizden geldiğince sevdiklerimizi mutlu etmek için çırpınıp duruyoruz ben bundan kendi adıma mutluyum ama azıcık da kendimize vakit ayırmak lazım galiba yinede sağlık olsun. Sağol hemşerim bu güzel yazıyı bizimle paylaştığın için.
Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhaba Canım
Pidelerin görünüşü nefis
ve tarifide ayrıntılı olarak vermen güzel olmuş
afiyet olsun sizlere
arkadaşınında ellerine sağlık
öptüüüüüüüüüüümmmmmm

Betül dedi ki...

Aybike cim harika bir pide ziyafeti çekmişsiniz.Ne güzel çeşit çeşit birde.
Afiyet olsun...

Adsız dedi ki...

Arkadaşlarının eline sağlık canım...Çok güzel görünüyorlar....Tadanlara afiyet olsun....Selam ve sevgilerimle...

külkedisi dedi ki...

Aybike merhaba, pideleri görünce karnım acıktı. Oysaki Hülya ile biz bugün yürüyüşe başladık. Hülya için kendimi feda ediyorum. Haftada 2-3 gün yürümeyi düşünüyoruz. Spor için yanlış anlama. Sonra da yemek tariflerini görüp ne yapalım diye düşünüyoruz. Pideler enfes gözüküyor ama biraz uğraştırıcı galiba.Neyse sana kolay gelsin. Görüşürüz.

Defne dedi ki...

Aybikeciğim,
Amerika'da yaşadığımız günlerde eşimle birlikte canımız isteyip de yaptığımız kıymalı pideler geldi aklıma. Hatta bloguma da koymuştum :). Pideler harika görünüyor, arkadaşlarının ellerine sağlık. Yanında ayran ile ne iyi giderdi şimdi :). Acıktım galiba ben! :)

Sevgilerimle.

nilay dedi ki...

Aybike'cim;
gayet ayrıntılı ve güzel anlatmışsın pide yapımını...pideciden söylenmiş kadar güzel olmuş pideler ,fotoğraftan bile belli oluyor...ama odun fırınında piştiğinde asıl lezzeti geliyor biliyorsun :) yazdıklarınızı okuyunca ,burada ne kadar kolay ulaşabildiğimiz ,yokluğunu aklımızdan bile geçirmediğimiz tadları oralarda ne kadar özlediğinizi görüyorum ve kıymetlerini daha bir anlıyorum sanki...afiyetler olsun canım :)

sevgiler

Adsız dedi ki...

Aybike'cim pideler bir harika, yapanların ellerine sağlık, yiyenlerede afiyetler olsun, sevgiyle sağlıcakla kal, hoşçakal..

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Hulya'cim birlikte bakalim neler yapacagiz bu yaz. Buda onlaradan biri olsun, kendine iyi bak, Aleyna'cigimida cooook opuyorum

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Nukhet'cim,
Oncelikle cok tesekkurler. Birde pideler cok lezizdi dedim ya arkadaslarimiz yaptilar, bende mayayi senin dedigin gibi yapiyorum, eminim oyle de olacaktir. Birde iclere gelince, arkadaslarimin ki cok lezzetliydi ama cigden de konsa firinda dedigin gibi hamurun pisme suresince oda piser. Afiyet olsun yaparsaniz. Cok cok sevgiler.

Aybike Ceylan dedi ki...

Safran'cim, cok tesekkurler. benden de cok uzaklardan sevgi ve selamlar.

Canim hemserim Hayat,
Yaziyi ve pideleri begenmene cok sevindim. Oncelikle yazi ne kadar dogru degil mi? Bazen siradan seylerin hic kiymetini bilmiyoruz ancak onu kaybedene dek. Saglikla aldgimiz her nefesin kiymetini bilip sukretmek lazim. Cok cok sevgiler ailene, gorusmek uzere.

Sevgili Esra'cim cok tesekkurler, cok lezzetliydi, sizlerede ikram edebilsaydik. Sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Betul'cum ,
Cok tesekkurler, gene gorusuruz. Sevgiler

Sevgili Serinmavi, Cok tesekkur ederim dileklerine, sayfama da not biralmissin ama yakalayamdim, uzuldum. Cok cok sevgiler ve selamlar.

Sevgili Aydan,
Cok tesekkur ederim, senin sayfalarini da merakla bekliyoruz. Hulya ile yakinmi oturuyorsunuz, gerci Hulya'ya da sormadim hangi semt diye. Spor iyidir, iyi. Sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

sevgili Defne'cim,
Cok tesekkurler, ne guzel oluyor degil mi tadi buralarda. Simdi bligunuzu ziyarete de gelecegim , cok sevgiler.

Nilay'cim, cok tesekkurler. Gercekten oyle, bazen burnumuzun dibindeki seylerin kiymetini ona ulasmasi zor olunca daha uiyi anlasiliyor. Cok sevgi ve selamlar.

Sevgili Ebru'cum,
Cok tesekkurler, afiyetle yedik gercekten, sizlerede ikram edebilseydik kleske.
Cok selam ve sevgiler, cok uzaklardan.

Adsız dedi ki...

Sevgili Aybikeciğim, arkadaşlarının eline sağlık. şahaneee görünüyorlar...

off ki off:)

Aşağıdaki yazıda gerçekten çok hoş olmuş..

sımsıcak sevgilerimle..

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Aybike çok lezzetli olmuşa benziyor, tüyolar için de ayrıca teşekkürler..
Sevgilerimle,
Esra

Hülya dedi ki...

Yapanların ellerine,yazanın kalemine sağlık...

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Zerrin'cim,
Tadlarida goruntuleri gibi cook guzeldi gercekten, cok tesekkurler.
Yaziyi begenmene de cok sevindim.
Sevgiler

Sevgili esra'cim, cok tesekkurler, cok lezzetliydiler.
Sevgiler

Hulya'cim,
Cok sagol guzel dileklerine.
Sevgiler

Tuba dedi ki...

Aybike;cigim, Bu hafta galiba Amerika'da pide yeme haftasiymis:)) Once Umran, sonra siz. Arkadaslarinin da ellerine saglik, sevgilerimi gonderiyorum.

Adsız dedi ki...

önemseyerek uzunca yazmana çok teşekkür ederim . paylaşımlarımız her ne alanda olursa olsun duygusal , uyarıcı ,bilgilendirici neşeli üzücü , hal hatır için bile olsa, günümüze bir anlam bir değer katıyor . bu konunu üzerinde düşünüp paylaştığın için tekrar teşekür ederim çok sevindim .
bu pidelerde harika ama sen ayrıca fotoğraf çekme ile ilgili bir yeteneye de sahipsin sanırım öyle bir çekmişsinki altı üstü pide aklımdan bile geçmez yemek
(insan elinde olmayana kıymet verir zaten heryer pideci dolu gidip bir gün yemedik )
ömeri aradım
akşam pide yesekmi ?olur ama nerden aklına geldi durup dururken
aybikeler yapmışar yemişler taaaa nerde bizde pide keyfi yapalım burnumuzun ucunda ayıp vallahi aybike hangisiydi ?ahatırladım ikiz kızları olan ..hani o keki yapan tamam (biz hala o şahane kekin de etkisindeyiz)
..........
kendine iyi bak

kamiş dedi ki...

Aybike, çok becerikli, çok başarılı..Ellerine sağlık. :)

külkedisi dedi ki...

Selam Aybike,
Ben Hülya ile çok yakınım, 100 metre anca vardır. O yüzden sık görüşüyoruz. Sitemi oluşturmamda sağolsun çok yardımcı oldu bana. Yarın da beraber sinemaya gitmeyi düşünüyoruz. Koku filmine gideceğiz. Korku filmlerini ikimiz de çok seviyoruz. Cuma günü tekrar yürümeyi düşünüyoruz.Sevgiler

Adsız dedi ki...

Tabiki bu pidelerde Fuat'larin mutfak tezgahinin da buyuk rolu var genis oldugu icin rahatlikla yaptilar ama bir konuyu jhatilatmak gerek Granit degildi. :)

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Aynur,
Yazdiklarim bir isine yarayacaksa ne mutlu bana.
Evet yakininizdayken pideleri goturun lutfen. Birde o kekten hemen yaparim esin ve senin icin :)) Afiyet olsun.

Sevgili Kamis,
Cok tesekkuler, sevgiler.

Sevgili Aydan,
Desene bu sene Izmir'e gelebilirsem tanisacagiz, ne guzel.

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Sanver'im,
Evet haklisin, okudular mi acaba?:))

Adsız dedi ki...

Evet okuduk. Afiyet seker olsun, her zaman yapariz. Mutfak tezgahimiz yayla gibi, pide yapmak kolay ve zevkli oluyor tabii. Bizde daha neler var. Size bir de Turkiye simidi yapalim. Ama bu aynen sokak'ta satilan susamli gevrek simitlerden.

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Gulay'cim ve Fuat'cim, Tekrar elinize saglik, bak simdi bir de simit ha? Yanina da domates, peynir ve cay.:))
Tekrar cok tesekkur ederiz, cok opuyorum.

Adsız dedi ki...

Sagolun simit de super olur, mutfak tezgahi yayla gibi ama bir de granit olsa tam super olacak.

Adsız dedi ki...

Seni tenhada kistirirlar Sanver dikkat et kanimca

Adsız dedi ki...

Niye oyyleee diyorsun yaouvvvvvrum Fuat?

Adsız dedi ki...

merhaba Aybike,pideler nefis görünüyor,diğer tarifleri de okumaya çalışıyorum,ellerine sağlık.sevgiyle...

Aybike Ceylan dedi ki...

Gulay'cim sagol. Sevgiler

yaban mersini dedi ki...

gerçekten Türk gecesine yakışır harika bir tarif..ellerine sağlık yapanların..slmlar.

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Diyalog yemekleri, cok tesekkurler.

Adsız dedi ki...

Merhaba Aybike abla, bu tarifi denemeliyim, cok leziz olmus, ellerine saglik.

BI SORUM VAR. Maya konusunu anlamadim. 7 grlik active dry yeast'den bahsediyorsunuz degil mi? Ama onun icinde 2 1/4 teaspoon maya var, nasil 1.5 paket, 1.5 tatli kasigi oluyor?

Yani 1.5 paket mi kullanayim, 1.5 teaspoon mu? Cevap verirsen cooook memnun olurum :)

Adsız dedi ki...

Merhaba sevgili Aybike hanim,
Sadece size haber vermek istedim ki siz hayatimi kurtardinnnnn.
Ben evlenmekteyim ve benim annem hayatinda sadece bir iki seyler ögretti bana. Ama tek sizden gelen tarifler süper!!!!!
Çok ama çok çok tessekkür ederim.
Sevgiler,
Mir

Google
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...