-Hamurun mayalanmasi gerektiginden yaklasik 4-5 saat once yapilmasi gerekir. Ben olcu kullanmadigim icin malzemeleri yaklasik verecegim:
Malzemeler:
1) 3 lb Un , yaklasik 1.5 kilo
2) 1.5 kucuk paket (ya da 1.5 tatli kasigi) maya ("Active Dry Yeast")
3) Tuz, toz seker
Yapilisi: ----------------
1) Unu eleyin. Ben ince gozenekli suzgec kullaniyorum. Un elenince hamur daha iyi kabariyor.2) Elenmis unun icine mayayi, bir tatli kasigi kadar tuzu ve yarim tatli kasigi kadar sekeri koyun, ve bu kuru malzemeleri karistirin.
3) Karisimin ortasini cukur sekline getirin ve ilik su koyarak (su ne cok sicak ne de cok soguk olmamalidir) hamuru yapmaya baslayin.
4) Hamur elinize yapismayacak kivama gelinceye kadar un ekleyin. Hamurun iyice yogrulmasi gerekir. Hamurun kivami hafif sertce olmalidir.
5) Hamur iyice yogurulduktan sonra, yuvarlayip bir kabin icerisine koyun. Uzerine cok az un ekeleyip islak bir bez orterek karanlik bir yerde dinlenmeye alin.
6) Yaklasik iki saat sonra hamur kabaracak. Kabaran hamuru tekrar elinizle bastirip kucultun. Tekrar uzerini ortup bir saat kadar daha bekletin. Bundan sonra hamur hazir.
Iclerin harirlanmasi: ------------------Istenilen ic hazirlanip kullanilabilir. Ic hazirlamak icin ozel bir yontem yok. Bazi icler cig olarak da konulabilir (sucuk, kasar, etc.). Pideler firinda pisecegi icin hazirlan icin cok fazla pisirilmesine gerek yoktur. Onemli bir nokta da, pideler yapilirken kullanilan iclerin soguk olmasi gerekir, bu yuzden icler bir gun onceden hazirlanabilir. Kiymali ve peynirli icleri ben soyle hazirladim:
Kiymali ic: --------------------
Malzemeler:
1) 1.5 lb kiyma
2) 2 adet kuru sogan
3) 2-3 dis sarimsak
4) 1-2 adet domates
5) 1-2 adet sivri biber
6) Maydanoz, Tuz, karabiber
Yapilisi:1) Kiymayi cok az zeytin yagi ile pisirmeye baslayin.
2) Kiymalar sulandiktan sonra, ince dogranmis soganlari ve biberleri ekleyip biraz pisirin
3) Domates ve sarimsaklari ekleyin ve bir iki dakika pisirin
4) Maydanoz, tuz, biber ekleyip atesten alin.
Peynirli ic: ------------------
Malzemeler:
1) Arzuya gore her cesit peynir
2) 1-2 yumurta
3) Maydanoz, Tuz, karabiber
Yapilisi:1) Peynirleri rendeleyip bir kapta eritmeye baslayin.
2) Yumurtalari peynire karistirip biraz pisirin.
3) Maydanoz, tuz, biber ekleyip atesten alin.
Pidelerin yapilmasi:-------------------------1) Hamurdan limon buyuklugunde parca koparip once elle bastirarak, daha sonra merdane ile yaklasik 15 cm eninde, 40-45 cm boyunda uzun bir oval olarak acin.
2) Acilmis hamurun ortasina malzemeyi kasikla ince ve homojen olarak yayin. Hamurun her kenarinda katlamak icin 2-3 cm pay birakin. Kullanilan ic cok sulu olmamalidir, yosa hamur yirtilir.
3) Hamurun kenarlarini ortadaki malzemenin ustune dogru katlayin, uc koseleri elinizle bastirarak birlestirin (pide sekli verin!).,
4) Pideleri bir tepsiye uzunlamasina koyun. Ben genelde bir tepsiye 3 pide koyuyorum.
5) Firin onceden 190 C dereceye isitilmalidir. Firin icindeki rack'lerden birini alta, birini uste yerlestirin. Tepsiyi once alttaki rack e koyun.
6) Firindaki pideler piserken, ikinci tepsiyi hazirlayin. Ikinci tepsi hazir olunca, ilk tepsiyi ust kisma, ikinci tepsiyi alt kisma koyun. Boylece ilk tepsi pidelerinin ustu kizarsin (bunun icin "firinin "izgaral" kismi bir iki dakika calistirilabilir).
7) Pideler firindan cikinca, uzerine bir firca ile erimis margarin ya da tereyagi surun, boylece pideler yumusak olur. Ayrica, pideler biraz soguyunca ikiye bolunup, kapali bir kaba konursa yumusak olur.
Afiyet olsun
38 yorum:
Aybike'cim,
ne kadar güzel bir tarif bu böyle.Bu tip şeyleri ne yazık ki çok severim.Bu pideler çok nefis görünüyorlar.Gelince bana da öğretirsin dimi?Ellerine sağlık.Çok çok öpüyorum.
Ve evet bekledigim tarif geldi. Supersin. Bu hafta sonu yapiyorum hemen. Ama bir iki sorum olacak.
1.Kiymali ve peynirli ic cigden konulursa pidelerin firinda kaldigi sure de pismezler mi? Pideciler cigden koyuyorya o bakimdan merak ettim)
2. Mayayi ve sekeri onceden ilik suyla bir 10-15 dakika bekletip mayanin kabarmasini beklememiz gerek miyor mu gercekten? ( hep oyle yapariz ya)
Tarif icin yeniden tesekkurler pideler nefis gorunuyor.Sevgiler
Aybikeciğim ellerine sağlık muazzam görünüyor, sevgilerimi gönderiyorum :)
Aybikeciğim,pideler çok lezzetli görünüyor.Tam yemelik bende ayranı yaptım geliyorum:))Ne marifetli arkadaşlarmış ellerine sağlık.Aşağıdaki yazıyı okudum yazan çok doğru söylemiş.Kendimize vakit ayırmak lazım ama nasıl üç günlük dünyada elimizden geldiğince sevdiklerimizi mutlu etmek için çırpınıp duruyoruz ben bundan kendi adıma mutluyum ama azıcık da kendimize vakit ayırmak lazım galiba yinede sağlık olsun. Sağol hemşerim bu güzel yazıyı bizimle paylaştığın için.
Sevgilerimle..
Merhaba Canım
Pidelerin görünüşü nefis
ve tarifide ayrıntılı olarak vermen güzel olmuş
afiyet olsun sizlere
arkadaşınında ellerine sağlık
öptüüüüüüüüüüümmmmmm
Aybike cim harika bir pide ziyafeti çekmişsiniz.Ne güzel çeşit çeşit birde.
Afiyet olsun...
Arkadaşlarının eline sağlık canım...Çok güzel görünüyorlar....Tadanlara afiyet olsun....Selam ve sevgilerimle...
Aybike merhaba, pideleri görünce karnım acıktı. Oysaki Hülya ile biz bugün yürüyüşe başladık. Hülya için kendimi feda ediyorum. Haftada 2-3 gün yürümeyi düşünüyoruz. Spor için yanlış anlama. Sonra da yemek tariflerini görüp ne yapalım diye düşünüyoruz. Pideler enfes gözüküyor ama biraz uğraştırıcı galiba.Neyse sana kolay gelsin. Görüşürüz.
Aybikeciğim,
Amerika'da yaşadığımız günlerde eşimle birlikte canımız isteyip de yaptığımız kıymalı pideler geldi aklıma. Hatta bloguma da koymuştum :). Pideler harika görünüyor, arkadaşlarının ellerine sağlık. Yanında ayran ile ne iyi giderdi şimdi :). Acıktım galiba ben! :)
Sevgilerimle.
Aybike'cim;
gayet ayrıntılı ve güzel anlatmışsın pide yapımını...pideciden söylenmiş kadar güzel olmuş pideler ,fotoğraftan bile belli oluyor...ama odun fırınında piştiğinde asıl lezzeti geliyor biliyorsun :) yazdıklarınızı okuyunca ,burada ne kadar kolay ulaşabildiğimiz ,yokluğunu aklımızdan bile geçirmediğimiz tadları oralarda ne kadar özlediğinizi görüyorum ve kıymetlerini daha bir anlıyorum sanki...afiyetler olsun canım :)
sevgiler
Aybike'cim pideler bir harika, yapanların ellerine sağlık, yiyenlerede afiyetler olsun, sevgiyle sağlıcakla kal, hoşçakal..
Canim Hulya'cim birlikte bakalim neler yapacagiz bu yaz. Buda onlaradan biri olsun, kendine iyi bak, Aleyna'cigimida cooook opuyorum
Sevgili Nukhet'cim,
Oncelikle cok tesekkurler. Birde pideler cok lezizdi dedim ya arkadaslarimiz yaptilar, bende mayayi senin dedigin gibi yapiyorum, eminim oyle de olacaktir. Birde iclere gelince, arkadaslarimin ki cok lezzetliydi ama cigden de konsa firinda dedigin gibi hamurun pisme suresince oda piser. Afiyet olsun yaparsaniz. Cok cok sevgiler.
Safran'cim, cok tesekkurler. benden de cok uzaklardan sevgi ve selamlar.
Canim hemserim Hayat,
Yaziyi ve pideleri begenmene cok sevindim. Oncelikle yazi ne kadar dogru degil mi? Bazen siradan seylerin hic kiymetini bilmiyoruz ancak onu kaybedene dek. Saglikla aldgimiz her nefesin kiymetini bilip sukretmek lazim. Cok cok sevgiler ailene, gorusmek uzere.
Sevgili Esra'cim cok tesekkurler, cok lezzetliydi, sizlerede ikram edebilsaydik. Sevgiler
Betul'cum ,
Cok tesekkurler, gene gorusuruz. Sevgiler
Sevgili Serinmavi, Cok tesekkur ederim dileklerine, sayfama da not biralmissin ama yakalayamdim, uzuldum. Cok cok sevgiler ve selamlar.
Sevgili Aydan,
Cok tesekkur ederim, senin sayfalarini da merakla bekliyoruz. Hulya ile yakinmi oturuyorsunuz, gerci Hulya'ya da sormadim hangi semt diye. Spor iyidir, iyi. Sevgiler
sevgili Defne'cim,
Cok tesekkurler, ne guzel oluyor degil mi tadi buralarda. Simdi bligunuzu ziyarete de gelecegim , cok sevgiler.
Nilay'cim, cok tesekkurler. Gercekten oyle, bazen burnumuzun dibindeki seylerin kiymetini ona ulasmasi zor olunca daha uiyi anlasiliyor. Cok sevgi ve selamlar.
Sevgili Ebru'cum,
Cok tesekkurler, afiyetle yedik gercekten, sizlerede ikram edebilseydik kleske.
Cok selam ve sevgiler, cok uzaklardan.
Sevgili Aybikeciğim, arkadaşlarının eline sağlık. şahaneee görünüyorlar...
off ki off:)
Aşağıdaki yazıda gerçekten çok hoş olmuş..
sımsıcak sevgilerimle..
Aybike çok lezzetli olmuşa benziyor, tüyolar için de ayrıca teşekkürler..
Sevgilerimle,
Esra
Yapanların ellerine,yazanın kalemine sağlık...
Sevgili Zerrin'cim,
Tadlarida goruntuleri gibi cook guzeldi gercekten, cok tesekkurler.
Yaziyi begenmene de cok sevindim.
Sevgiler
Sevgili esra'cim, cok tesekkurler, cok lezzetliydiler.
Sevgiler
Hulya'cim,
Cok sagol guzel dileklerine.
Sevgiler
Aybike;cigim, Bu hafta galiba Amerika'da pide yeme haftasiymis:)) Once Umran, sonra siz. Arkadaslarinin da ellerine saglik, sevgilerimi gonderiyorum.
önemseyerek uzunca yazmana çok teşekkür ederim . paylaşımlarımız her ne alanda olursa olsun duygusal , uyarıcı ,bilgilendirici neşeli üzücü , hal hatır için bile olsa, günümüze bir anlam bir değer katıyor . bu konunu üzerinde düşünüp paylaştığın için tekrar teşekür ederim çok sevindim .
bu pidelerde harika ama sen ayrıca fotoğraf çekme ile ilgili bir yeteneye de sahipsin sanırım öyle bir çekmişsinki altı üstü pide aklımdan bile geçmez yemek
(insan elinde olmayana kıymet verir zaten heryer pideci dolu gidip bir gün yemedik )
ömeri aradım
akşam pide yesekmi ?olur ama nerden aklına geldi durup dururken
aybikeler yapmışar yemişler taaaa nerde bizde pide keyfi yapalım burnumuzun ucunda ayıp vallahi aybike hangisiydi ?ahatırladım ikiz kızları olan ..hani o keki yapan tamam (biz hala o şahane kekin de etkisindeyiz)
..........
kendine iyi bak
Aybike, çok becerikli, çok başarılı..Ellerine sağlık. :)
Selam Aybike,
Ben Hülya ile çok yakınım, 100 metre anca vardır. O yüzden sık görüşüyoruz. Sitemi oluşturmamda sağolsun çok yardımcı oldu bana. Yarın da beraber sinemaya gitmeyi düşünüyoruz. Koku filmine gideceğiz. Korku filmlerini ikimiz de çok seviyoruz. Cuma günü tekrar yürümeyi düşünüyoruz.Sevgiler
Tabiki bu pidelerde Fuat'larin mutfak tezgahinin da buyuk rolu var genis oldugu icin rahatlikla yaptilar ama bir konuyu jhatilatmak gerek Granit degildi. :)
Sevgili Aynur,
Yazdiklarim bir isine yarayacaksa ne mutlu bana.
Evet yakininizdayken pideleri goturun lutfen. Birde o kekten hemen yaparim esin ve senin icin :)) Afiyet olsun.
Sevgili Kamis,
Cok tesekkuler, sevgiler.
Sevgili Aydan,
Desene bu sene Izmir'e gelebilirsem tanisacagiz, ne guzel.
Canim Sanver'im,
Evet haklisin, okudular mi acaba?:))
Evet okuduk. Afiyet seker olsun, her zaman yapariz. Mutfak tezgahimiz yayla gibi, pide yapmak kolay ve zevkli oluyor tabii. Bizde daha neler var. Size bir de Turkiye simidi yapalim. Ama bu aynen sokak'ta satilan susamli gevrek simitlerden.
Canim Gulay'cim ve Fuat'cim, Tekrar elinize saglik, bak simdi bir de simit ha? Yanina da domates, peynir ve cay.:))
Tekrar cok tesekkur ederiz, cok opuyorum.
Sagolun simit de super olur, mutfak tezgahi yayla gibi ama bir de granit olsa tam super olacak.
Seni tenhada kistirirlar Sanver dikkat et kanimca
Niye oyyleee diyorsun yaouvvvvvrum Fuat?
merhaba Aybike,pideler nefis görünüyor,diğer tarifleri de okumaya çalışıyorum,ellerine sağlık.sevgiyle...
Gulay'cim sagol. Sevgiler
gerçekten Türk gecesine yakışır harika bir tarif..ellerine sağlık yapanların..slmlar.
Sevgili Diyalog yemekleri, cok tesekkurler.
Merhaba Aybike abla, bu tarifi denemeliyim, cok leziz olmus, ellerine saglik.
BI SORUM VAR. Maya konusunu anlamadim. 7 grlik active dry yeast'den bahsediyorsunuz degil mi? Ama onun icinde 2 1/4 teaspoon maya var, nasil 1.5 paket, 1.5 tatli kasigi oluyor?
Yani 1.5 paket mi kullanayim, 1.5 teaspoon mu? Cevap verirsen cooook memnun olurum :)
Merhaba sevgili Aybike hanim,
Sadece size haber vermek istedim ki siz hayatimi kurtardinnnnn.
Ben evlenmekteyim ve benim annem hayatinda sadece bir iki seyler ögretti bana. Ama tek sizden gelen tarifler süper!!!!!
Çok ama çok çok tessekkür ederim.
Sevgiler,
Mir
Yorum Gönder