AYBiKE'NiN MUTFAGINDAN: TAVUK SOTE VE EKSILI BORULCE VE DE GUZEL BIR RAMAZAN AYI DILEGIMLE

AYBiKE'NiN MUTFAĞINDAN

Sayfamı ziyaret eden herkese sıcacık ve sevgi dolu bir merhaba. Ziyaretiniz, yorumlariniz ve katkilariniz icin cok tesekkurler.

Aybike

01 Ağustos 2011

TAVUK SOTE VE EKSILI BORULCE VE DE GUZEL BIR RAMAZAN AYI DILEGIMLE



En nihayetinde gene geldim geri:) araya tatil girince maalesef boyle oldu, umarim herkes afiyetdedir, keyfi yerindedir. Bizler hepimiz saglikliyiz cok sukur, insan baska ne ister ki!

Arsivimde ne zamandir bekleyen kolay mi kolay, bir o kadar da lezzetli iki tarif. Eminim benzer sekilde yapilanlar vardir ama buyrun bir de benden tavuk sote tarifi:

  • 2 adet yavuk gogsu

  • 1 adet kuru sogan

  • 3 dis sarimsak

  • 1 adet yesil biber ve 1 adet kirmizi biber

  • 2 adet domates

  • 1 yemek kasigi biber salcasi

  • yeterince tuz ve karabiber

  • 1/2 cay kasigi pul biber

  • 1 cay kasigi kekik

  • yeterince zeytinyagi

Yeteri kadar derisiz tavuk gogsu, kusbasi seklinde kesilir. Derince bir tavada cok az su eklenerek, suyunu salip cekene dek pisirilir. Suyunu ceken tavuklarin uztunden zeytinyagi gezdirilir ve kup kup dogranan kuru soganlar ile biraz sotelenir. Ince ince dogranan sarimsak eklenir ve sarimsagin kokusu cikana dek beklenir, dogranmis biberler, domates, salca ve baharatlar eklenir. Soyle bir karistilir ve 1/2 cay bardagi kadar sicak su eklenerek, tavuklar iyice yumsayana dek pisirilir. Afiyet olsun.



Ben bu borulceye bayiliyorum sevgili arkadaslarim. ege'de cok yaygindir, ben de annem ve teyzemden ogrendigim haliyle yaziyorum. Tadi ayri guzeldir, yumsak ekmegi suyuna bana bana yemek daha da bir guzeldir. Ve de cok kolaydir, soyle ki:

Ayiklanan ve yikanan borulceler, ister butun olarak, ister dogranarak haslanir. ( Ben burada Turkiye'de ki gibi borulce bulamadigim icin, Turkiye'den hazir haslanmis olarak gelen borulce konservesini kullandim, daha rahat:) Haslandiktan sonra suyu suzulur. Ayri, derince bir kasede, bolca sarimsak dovulur, uzerine sirke ve zeytinyagi katilir. Tuz ve karabiber eklenir, guzelce karistirilarak bir sos hazirlanir ve bu sosa borulceler boca edilerek, sozu iyice cekmesi icin bekletilir. Sonra da afiyetle yenir.

Goz kara yaptigim icin miktar belirtemedim, ama sizler damak tadiniza gore azaltip arttirabilirisiniz.

Guzel bir hafta olsun hepinize, iyi bir ramazan ayi diliyorum, saglikla ve huzurla. Benden sizlere bol bol sevgi ve selam olsun.

17 yorum:

yildiz dedi ki...

Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun...
Mübarek Ramazan Ayi hepimize hayirlar getirsin...
Sevgiyle ve dostca kalin

Eya dedi ki...

Aybikecigim hosgeldin...özledik inan...hayirli bir Ramazan ayi dilerim, sevgiler

zehra

yeşim dedi ki...

hoş geldin .hayırlı ramazanlar canım.ellerine sağlık her iki tarifte mükemmel.ramazanda yapıcam...öpüyorum çok çok....izmirden kucak dolusu meltem kokuklu öpücüklerrrr.

Deli Anne dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar, her ikisini de çok severim zaten.. Hayırlı Ramazanlar sizlere de. :)

pelince dedi ki...

Canım bu sene hepimiz tavuk soteyi tercih etmişiz sanırım :)) ufuk ,sen ,behiye ve ben :)) vallahi her iki tarifte sevdiğim yemekler olmuş.. ellerine sağlık... hayırlı ramazanlar diliyorum..

öpüyorum..

ufukmutfakta dedi ki...

Aybike'ciğim hoşgeldin, yazılarını okurken gülen ve güzel yüzün gözümün önünden geçiyor ve her seferinde farkında olmadan gülümsüyorum. Güler yüzün solmasın... evet tavuk sotede pişti olmuşuz. Size de afiyet olsun. Ayrıca Ramazan Ayı'nın da hayırlı geçmesini temenni ederim, sevgilerimle....

Unknown dedi ki...

şu tavuk soteyi oldum olası çok sevmiştim.. yanına pilav birde ayran.. ohhh mis gibi :) ellerine sağlık.. hayırlı ramazanlar..

Pelin dedi ki...

Hoşgeldin Aybikeciğim.
İki tarifin de harika. İkisine de bayılırım!Ellerine sağlık.
Sevgiler

pelinpembesi dedi ki...

merhaba, lezzetli görünen yemeklerin, blogun çok güzel, çok beğendim..sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

Yildiz'cigim, cok tesekkur ediyorum.

Pelin'cigim, cok tesekkurler.

Ufuk'cugum, beni her zxaman gulduruyorsun, sagol canim.

Zehra'cigim, sagol.

Deki annem, cok tesekkurler.

Sevgili Buket'cigim, cok tesekkur ediyorum.

Secil'cigim, cok tesekkur ediyorum.

Yesim'cigim, cok tesekkurler.

Sevgiler her birinize...

cafenoHut dedi ki...

Bir Balıkesirli olarak börülce bizim mutfağın vazgeçilmezidir diyebilirim. Verdiğin tarif bizim sülalede "Sallama" diye bilinir ( neden böyle dendiği hakkında en ufak bir bilgim yok) Benim resmen hayallerimi süsleyen bir tat. Ayrıca zeytinyağlı taze fasülye gibi bol domatesli ve soğanlı yaparız. Şimdi olsa da yesek...

Hepimiz dedi ki...

gozu kara yaptim mi dedin? aaaa olcu kabina ne oldu senin? hic sen olcmeden nasil yaptin be arkadasim:)))

Yesim Yildiz dedi ki...

Aybike'cigim naber ? İyisinizdir umarım hepiniz.Şimdi sende borulce tarifini görünce yazmadan edemedim.Biliyorsun ben de bir Egeli olarak borulceye bayılırım ve sık sık da yaparım .Bende ilk Amerika'ya geldiğim zamanlar borulcesizligin sıkıntısını çok çektim :( sonra konserveler kullandım senin gibi.Ama sonra Amerika'da da borulce olduğunu keşfettim :) tadı İzmir'dekiler kadar olmasada taze olduğu İcin konserveden daha lezzetli oluyor.Bizim burada yani Houston'da HEB'lerde çoğunlukla Chinese malzeme reyonlarında bayağı uzunca (30-40 cm kadar) demetler halinde satılıyor.İsmide Chinese Green Beans olarak geçiyor.Burada Çinli çok olduğu icin Çin marketleride var oralarda daha çok oluyor tabiki Austin'de da vardır oralardan daha kolay temin edebilirsin canım .Çok öpüyorum hepinizi uzun zamandır bakamamıştım yemeklerin hepsi harika canım :) görüşmek üzere .Yeşim

Aybike Ceylan dedi ki...

Candan'cigim, vallahi muhebdisligi bir yere birakiyorum o zamanlar :) salata malata goz karari oluveriyor.:))

Sagol Yesim'cigim, ilk firsatda arayip bulacagim, sonra da siyira siyira yiyecegim, sevgiler...

zeymurancafe dedi ki...

börülce hep yapıyorum ama doyamıyorum harıka gorunuyor ellerıne sağlık canım

Yunkabu dedi ki...

Selam Aybike,

fotografların fonunda çimenlik görünce Amerika daki halimi hatırladım. Evin içinde yeterince ışık yoksa kapıyı açar sol elimle tabağı arkadan çimen gözükecek şekilde tutar sağ elimle de fotoğrafı çekerdim. :)

Sevgiler

Unknown dedi ki...

Biz borulceyi Kanada'da "chinese long bean" olarak bulabiliyoruz.Ozellikle Cinlilerin marketlerinde bulabilirsiniz sanirim. Her ne kadar Izmir'de yediklerimizle kiyaslanamasa bile, en azindan taze...

Google
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...