AYBiKE'NiN MUTFAGINDAN: GURBET CIDDI ISTIR SAKAYA GELMEZ DIYORLAR

AYBiKE'NiN MUTFAĞINDAN

Sayfamı ziyaret eden herkese sıcacık ve sevgi dolu bir merhaba. Ziyaretiniz, yorumlariniz ve katkilariniz icin cok tesekkurler.

Aybike

10 Şubat 2007

GURBET CIDDI ISTIR SAKAYA GELMEZ DIYORLAR

Birkac yil once bana gelen, ve beni cok etkileyen bu yaziyi sizlerle paylasmak istedim sadece. Bana geldiginde yazari bilinmiyordu, sanirim hala da oyle. Eger okuyup da yazarini bilen olur ve bildirirse cok sevinirim.

Gurbeti anlayan ve yasayanlara....

Ciddi istir gurbet, sakaya gelmez. Uzaktan toz pembe gorunur. Yasamayan bilmez Iki yuzlu olduk buralarda biz biraz: Sokakta bize gelen gecen "Hi, how are you?" diyerek selam verince sasirdik onceleri, nerden taniyor beni bu yahu dedik.

Sonra ne yapmaciklar diye elestirdik ama Turkiye'ye donunce "nedir bu insanlarin surati, bir merhaba deseler dillerine mi yapisir" demeyi ihmal etmedik.

Isimlerimizi soylerken katlediyor Amerikalilar diye dem vurduk; ama senelerdir bir Iowa diyemedik dogru durust; one, van, won a donduremedik bir turlu dilimizi.

Anam babam, buralar cok medeni, uygarlik baska seymis, diye telefonlara sarildik onceleri; sonra Gandhi' nin "What do you think of Western civilization?" sorusuna verdigi cevap geldi aklimiza, oturduk agladik.

Benden gayri dursun Yunanli dedik senelerce; sonra Uzo'ya sarildik raki bulamadigimiz aksamlarda. Burda bize ikinci sinif insan muamelesi yapiyorlar diye sikayet ettik, sonra aklimiza geride biraktigimiz, kendi memleketinde 2. hatta 3. sinif muamelesi goren insanlarimiz geldi, sustuk.

Es dost dugununde "hadi kizim kalk biraz oyna" diyen annelerimizi "ben mi, hayatta!" diye tersledik; sonra New York barlarinda masalara cikip gobek attik.

Tuketici haklari super burda dedik; sonra kullandik kullandik geri verdik aldiklarimizi. Turkiye'de iken, caldigi yerden kosarcasina kactik; burada ise kadehleri kurunca sofraya "koy bir Ibo, bir Muzeyyen abla" dedik, demekle kalmadik hatta hepsini ezberleyip meze yaptik rakilarimiza.

Amerikalilar kor cahil, dunyadan haberleri yok diye dalga gectik, ama bize sizler Ermeni'leri katletmisiniz denince, "yok biz onlari oldurmedik, onlar goc yolunda olduler" den baska bir sey diyemedik.

Saglik sigortasinin pahaliligindan yakindik durmadan, belese getirmenin yollarini aradik, ama basimiza bir is gelse, 911 arayabilmenin, acilden geri cevrilmeyecegimizi bilmenin rahatligiyla koyduk basimizi yastiga geceleri

Ingilizceyi sardik dilimize, kinandik aralara serpistirdigimiz Ingilizce kelime ve deyimler yuzunden; agiz dolusu Turkce kufurler savurduk futursuzca, sanki bu memleketteki tek Turk bizmisiz gibi, rezil olduk zaman zaman; agzimiza gozumuze bulastirdik hepsini.

Hepimiz baska umutlarla geldik buralara. Kimimiz dar atti kendini okyanusun bu yakasina, kimimiz ayaklarini suruye suruye indi JFKye.

Hep OZLEDIK. Hem de Alex'in Lyonu, Vi'nin Pekini, Kavita'nin Bombayi ozlediginden bir farkli ozledik nedense.

Kimimiz ince belli bardakta turistik Rize cayinin hasretini cekti, kimimiz anasinin dizinin dibini, kimimiz Kas'in arnavut kaldirimli yollarinin.

Kimimiz dondurulmus simit tasidi valizinde, kimimiz dolmalik biber-burdakiler kafam kadar, doldur doldur bitmiyor diyerekten.

En cok da Istanbul'u ozledik. Raki-balik girdi nice geceler ruyalarimiza.

Erie golu'ne, Atlas Okyanusu'na, Meksika Korfezi'ne donduk yuzumuzu, kapattik gozlerimizi, Kadikoy-Karakoy vapurunda Bogaz ruzgari yaliyor suratimizi diye hayal kurduk. "Deli misin, ne yapacaksin donup, millet kapagi oraya atmaya calisiyor" azarlariyla anamizin babamizin "kizim yetmedi mi artik?" sitemleri arasinda bir gidip bir geldik gidip-kalma planlari arasinda.

Can Dundar'in dedigi gibi hep ufak bir isik gormek icin baktik Turkiye'ye. Kimimiz gordu, ilk ucaga atladi.. Kimimiz umudunu hepten kesti.

Benim ise, gene Can Dundar'in dedigi gibi, bavullarim hep toplu duruyor; bu ask burada biter ve ben cekip giderim diyecegim gun icin.

Yazari bilinmiyor.

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Aybike Hanim,
Oncelikle tariflerinizi cok begeniyorum, elimden geldigince de uygulamaya calisiyorum.
Ben de bir ODTUlu ve Amerika'da yasayan biri olarak, bu postta yazilanlarin yuzde yuzunu kendi icimde yasiyorum. Biraz da gozlerim sulanarak okudum.
Sevgiler,
Elif,NC.

Adsız dedi ki...

Merhabalar, sitenizi dolaştım gerçekten çok güzel, yazıda çok güzel yazılmış, herşey çok güzel, sevgiyle kalın,hoşçakalın..

Ebru
http://www.ebrulitatlar.blogspot.com/

Hülya dedi ki...

Bir kere içim buruldu.Göğsüm acıdı.
Hani kim yazdıysa doğru yazmış da adını da bilseydik.Yazı çok boynu bükük kalmış...

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Ebru,
Cok tesekkurler, yazdiginiz hersey icin. Her zaman beklerim.

Sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Hulya,
Gercekten cok dogru yazilmis, insanin icini bir hos yapiyor. Tesekkur ederim ziyaretinize.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Aybike, bende gurbette yaşayan biri olarak, gurbetin ne kadar zor ve acı olduğunu bilirim. İzin zamanını iple çekerim her sene Türkiye'ye gideceğim diye.
Sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Nukhet,
Yazan ne kadar hos yasmis ve duygularimizi aynen ifade etmis degil mi? Hepimiz ailelerimize kavusacagimiz gunu 4 gozle bekliyoruz.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

sevgili akadaşlar deniz aşırı yada sınır ötesi yerlerde değilim ama benim için de burasu gurbet sayılır bende istanbulu özlüyorum vapurla birkez daha geçsem boğazdan şöyle
boğazın esintisini içime deeriiiiiiin çeksem sanki bütün özlemlerim eriyekmiş gibi
hepinize sevgiler
aybike harika bir yazı iyi ki yayınlamışsın

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Aynur,
Cok tesekkur ederim, ne kadar duygulu degil mi?
Sevgiler

Adsız dedi ki...

"dogdugun yer degil doydugun yer" diyorlar. dunyanin obur ucundayim doydugum halde neden bu ozlem? yurt disinda yasayan biri olarak kendimi arada kalmis hissediyorum. kendimi ne buraya ait ne turkiye ye ait hissedemiyorum. Bu yaziyi kim yazdiysa sanki duygularimiza tercuman olmus.

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili anonymous diyebilecegim, isminizi bilemiyorum, gercekten de oyle. Sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Anonymous dedim ama simdi obur nottan sizin Elif olabileceginizi dusundum , haklimiyim?

Adsız dedi ki...

Ben Zehra50
merhaba canim yazan gercekten yasiyarak yazmis ve cok guzel anlatmis gurbeti inan biz de senin kadar olmasa da memleketten uzagiz.Ben Hollanda da yasiyorum.burda cok fazla turk var cevremizde.hatta kucuk Istanbul dedikleri buyuk bir mahalle var heryer Turk marketleri,kasaplari ile dolu ve halkin geneli de Turk,anliyacagin ben pek zorluk cekmedim ama bizim babalarimiz cok zorluklar cekmisler.Bu guzel yaziyi bizimle paylastigin icin tesekkurler

Adsız dedi ki...

merhaba canim yazan gercekten yasiyarak yazmis ve cok guzel anlatmis gurbeti inan biz de senin kadar olmasa da memleketten uzagiz.Ben Hollanda da yasiyorum.burda cok fazla turk var cevremizde.hatta kucuk Istanbul dedikleri buyuk bir mahalle var heryer Turk marketleri,kasaplari ile dolu ve halkin geneli de Turk,anliyacagin ben pek zorluk cekmedim ama bizim babalarimiz cok zorluklar cekmisler.Bu guzel yaziyi bizimle paylastigin icin tesekkurler
Zehra50

Google
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...