Sayfalar

03 Ekim 2012

HANIM GOBEGI TATLISI :)



Ben kucukken, hanim gobegi tatlisini cok severdim. Ama bu tariften farkli olmali ki, sekli de "donut" gibiydi. Ismi ne olursa olsun, ben bu hanim gobegi tatlisini da cok sevdim. Sevgili arkadasim Tulin'den aldigim bir tarif, tarif annesi ya da anneannesinden. Denemenizi tavsiye ederim, harika bir tad, harika bir lezzet. Belki kalorisi coktur ama hangi tatlinin az ki? Hayat cok kisa, ne zaman ne olacagi ya da karsimiza ne cikacagi hic belli degil, hep iyilikler, saglik ve  guzellikler  olsun insallah hayatlarimizda, bu nedenle  arada kaloriyi de dusunmemek gerek :) ani yasamak, tadina varmak gerek diye dusunuyorum. vallahi ben oyle yapiyorum :)

Simdiden afiyet seker olsun, ama kilo olmasin :)

Tarif soyle:

  • 1 cup zeytinyagi ve erimis  tereyagi karisimi

  • 1/2 cup + 2 yemek kasigi  daha su

  • aldigi kadar un, yaklasik 2 +1/2 cup un

Serbet icin:

  •  1 cup seker

  • 1/2 cup su

  • 1/2 limon suyu
         
 Bir tencerede yag ve su karistirilir. Icine aldigi kadar un konur, devamli karistirarak eze eze pisirilir. Hamur tencerenin kenarlarina yapismaya baslayinca alti kapatilir ve sogumaya birakilir. Ilik olunca ceviz buyuklugunde parcalar alinip, yuvarlanir ve ortasina parmakla bastirilip, tuzsuz bir badem konur. Firin tepsisine dizilir ve 170 C'de hafif pempelesinceye kadar pisirilir. Diger taraftan, 1 bardak sekere, 1/2 bardak su ile surup hazilanir. Surup pisince icine 1/2 limonun suyu konur. Surup sogutulunca, firindan cikan tatlinin ustune dokulur.Tatli sicak, surup soguk olmali.

Kucuk bir not:

Karistirarak pisirilen hamura da dikkat etmek gerekiyor, kurutmamasi lazim, yoksa hamur, cok kurudugu zaman, sekil zor verilebiliyor. Un eklerken, gene de yavas yavas koymakta fayda var, ben  yaparken yaklasik o kadar aldi ama degisebiliyor. Bir de orijinal tarif, 1 cup tereyagi idi, ben her zaman ki gibi rahat durmadim ve zeytinyagi ile karistirdim :),  bilgilerinize...




28 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Nefis gözüküyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Aybikeciğim aynı fikirdeyim canım hayatın ne getireceği belli olmuyor bu tarifi bende Osmanlı mUtfağı kitabımda görmüştümm kızartmadan yapıldığı içinde çok hoşuma gitmişti ellerine sağlık canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Aybikecim ben bu görüntüyü daha çok sevdim :) un kurabiyesi sandım hatta ilk resme bakınca.ellerine sağlık

    sevgiler :)

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle profil resminiz çok hoşuma gitti..Çok şirin çıkmışsınız...Blogunuzu gezdim..Çok güzel tarifler var..Beğendiklerimi not aldım...Sizi takibe alıyorum...Sizde alırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  6. ziyaretiniz ve güzel yorumunuza teşekkur ederim.hemen bende size geldim.tarifleriniz çok lezzetli görünüyor.bundan sonra sık sık ziyaret edebilmek için sizi ekledim.hoşçakalın...

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık ...

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  8. harika bir görüntü..eminim tadıda öyledir.eline saglık canım..sizlere afiyet olsun ama kilo olmasın:))sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Enfes görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Hanım göbeğinin farklı bir yorumu olmuş. Ağızda dağılan bir tatlı sanırım fotoğraftan öyle hissttim :)) Ellerine sağlık Aybike'ciğim.

    YanıtlaSil
  11. çok harika gözüküyor elinize sağlık bir süredir takipteyim bloğunuzu güzel şeyler yapıyorsunuz hoşçakalın

    YanıtlaSil
  12. Muhteşem görünüyor, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  13. un eklemeden önce yağ ve suyu kaynatacakmıyız yoksa soğukmu olacak??teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. ellerinize sağlık bloğunuz cok güzel takibe alıcam inş banada beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Evet sekerim, mesela yapacaksin bir tepsi dolusu ekmek kadayifini, ustune kaymaklari kondurup kondurup yiyeceksin:))

    YanıtlaSil
  16. Bu çok cici, çok enteresan, hatta harika :) Şu pişirme işi biraz zorlayacak gibi görünüyor ama çok sevdim şimdiden tarifi :)

    YanıtlaSil
  17. Ben de severim böyle eski tatları hele çayıma şeker olur böyle tatlılar:-)
    ellerine sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. şekilleri çok hoş görünüyor.....ellerine sağlık..

    amaan bazen canının istediğini yemek lazım.....herşeyi dengeli yersek bi sorun olmaz sanıyorum:))

    YanıtlaSil
  19. Kesinlikle çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık.
    Kim bilir kimler yaptı bu tatlıyı ve sizin aracılığınızla bizlere kadar geldi. Teşekkürler...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. görüntüsü un helvası gibi,çok güzel görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  21. Çok güzel görünüyorlar nefis olmuşlar ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  22. bloğunuzu yeni keşfettim, çok güzel tarifler var.. benim gibi yeni evliler için harika bir kaynak :)

    www.gelinyolu.blogspot.com

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Aybüke ailen ve sevdiklerinle geçireceğin güzel bir bayram dilerim, sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  24. Her birinize cok tesekkur edeiyorum, sagolun guzel yorumlariniz icin. Selamlar...

    YanıtlaSil
  25. tarifleriniz birbirinden güzel,başarılarınızın devamını dileriz...

    YanıtlaSil
  26. degisik bir tarif olmus ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar her sene yaptığım ''Ben Buldum'' etkinliğini bu sene de 17 Nisan 17 Mayıs tarihleri arasında yapmaya karar verdim. Mutfakta kendi başımıza kaldığımızda bir sürü tarif buluyoruz. Sizin de kendinize ait tarifleriniz varsa ve bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.

    http://hayattanazicik.blogspot.com/2013/04/geleneksel-3-ben-buldum-etkinligi.html

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Değişik bir hanım göbeği tarifi. Güzel olacağa benziyor ilk fırsatta mutlaka deneyeceğim. Tarif için teşekkürler...

    YanıtlaSil