Sayfalar

13 Eylül 2011

FESLEGENLI ILIK PATLICAN VE LEZZETLI BIBER YEMEGI :)


Yeni guzel bir aya ve guzel bir haftaya merhaba olsun. Umarim hersey yolundadir sevgili arkadaslarim, saglik olduktan sonra ustesinden gelemeyecegimiz birsey yok diye dusunurdum, son 1.5 yildir daha da cok dusunur oldum. Umarim herkes cok iyidir.

Havalar sicak giderken, en azindan buralar hala cok sicak, Texas, zeytinyaglilarla baslamak istedim haftaya. Birincisi, sevgili Nuriye arkadasimda yedigimden beri yapmak istedigim bir tairfti, daha dogrusu kizartmayi hep cok sevmisimdir ama feslegen ile daha guzel oluyormus. Tarifimiz, arkadasimin anlatimiyla soyle:



  • 4 adet ince patlıcan
  • 3 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • taze fesleğen
  • kızartmak için ayçiçek yağı ve zeytinyağ karışımı ( bire bir oranda)
Yapılışı:

Patlıcanlar alacalı soyulur ve yarım cm. kalınlığında dilimlenir. Tuzlanarak yarım saat kadar bekletilir. Bol su ile yıkanır, kağıt havlu veya bez ile kurulanır. Ne kadar iyi kurulanır ise kızartması o kadar başarılı olur. Karışım halindeki yağ tavaya alınır, patlıcanlar pembe pembe olacak şekilde yakmadan kızartılır, servis tabağına alınır. Kabukları soyularak küp şeklinde doğranan domatesler tavaya alınır, ocağın altı kısılır. Ince kiyilmis sarımsaklar tavaya ilave edilir. Bir dakika sallanarak sos kısık ateşte pişirilir. İnce kıyılmış fesleğenler tavaya alınır, 1 dakika harmanlanır. Fesleğenli sos patlıcanların üzerine dökülür. Uzerine tekrar taze fesleheb kiyilir.Ilık veya soğuk servis yapılır. Bu yemekte patlıcanların yağını kağıt havluyla filan çektirmiyoruz. Böylece ekmeğe yoğunca banabileceğimiz güzel bir sos birikiyor.

 Afiyet olsun...




Bu tarifse, sevgili teyzemden. Gecen sene Izmir'deyken kahvalti icin yapmisti, ayy ne kadar leziz birsey anlatamam, hele bir de taze ekmek varsa yaninda :)

Bir kac tane renkli biber, yikanir ayiklanir ve iri iri dogranir. Az zeytinyaginda, bir tavada, kapagida kapatilarak ve arada da karistirarak hafifce sotelenir. Uzerine bolca, kabuklari alinmis domates dogranir, bir iki dis sarimsak kiyilarak konur. Tuz ve kirmizi, hafif aci pul biber eklenir, ve gene tavanin kapagi kapatilarak pismesi saglanir. Piserken cikan biber kokusu inanilmaz guzel :), hic su eklenmez, sonra da taze ekmek ile bana bana yenir.

Afiyet olsun, sevgi ve selam olsun herkese.

25 yorum:

  1. offf nasil cnaim cekti simdi
    Cokda severim, ben izmirdeyken bu kizartma suyunun icine azcicik tulum rendelerdim, ekmegin kosesine koyup cocuklara sandvic yaaprdim.
    Ellerinize saglik birdahaki sefere feslegenli olacak kizartmamm
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  2. çok güzel görünüyorlar özellikle biberler çok severim ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. ah aybikem..
    inan ki AZ BİLE YAZMIŞSIN

    HER İKİSİNE DE !!
    Bayıldım bayıldım....
    :=))))

    YanıtlaSil
  4. Canım ellerine sağlık patlıcana aşı
    ğım tabağı alıp kaçabilsem keşke sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. miss gibi yaz yemekleri..
    kolayy..
    hafiff..
    lezizzz..
    daha ne isteyelim eknmeğimizi banaraktan yiyelimm:))
    ellerine sağlık ablacım..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Tariflerinizin ikiside harika,
    görüntü mükemmel ellerinize saglik..
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Nefis görünüyor, ellerinize saglik. Allah saglik ve huzurdan ayirmasin.

    YanıtlaSil
  8. İkisi de nefis ekmeği bandıra bandıra nasıl da güzel yenir. Ellerine sağlık afiyetler olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. bu yaptiklarin meyveli yaz dondurmasi kivaminda hemisrecim:) ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  10. Mmmmmmmmmmmmmmmm nefis ellerine sağlık.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  11. Taze ekmek arasına yoğurtla olsa da yesek. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. ne yaptın sen şekerim böyle ılık patlıcana bittim...sıcacık ekmeğimi aldım kolumun altına çıktım sana doğru yolculuğa:)))

    YanıtlaSil
  13. Aybikecim yanında çıtır çıtır ekmek de varsa ne güzel yenir:). Benim yemek zevkim işte bu yemekler, her gün olsa yerim:).
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgilerimle:).
    aslı

    YanıtlaSil
  14. hımmm.. ekmeği zaten çok tüketiyorum diye kendime çok kızıyorum ama bu güzel yemeklerde ekmeksiz yenmezki:)
    sevgilerimle
    seval

    YanıtlaSil
  15. açık havada,enfes yemekler insan daha ne ister,ekmeği banasım geldi :)sevgiler....

    YanıtlaSil
  16. güze iyeretiniz için çoook teşekkür ederim:))
    çok mutlu ettiniz beni..
    sizin lezzetleriniz hep aklımı başımdan almıştır...
    takipteyim her daim...
    sessiz,
    ama çok sıkı..:))
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. ımmm her ikiside süper patlıcana ve fesleğene bayılırım zaten:))

    YanıtlaSil
  18. Patlıcan kızartmasına bayılırım ama hiç fesleğenli denememiştim, hemen deneme listeme alıyorum, mevsimi geçmeden. Her iki tarif de harika görünüyor, ellerinize sağlık.
    Sağlık, mutluluk dolu günler...

    YanıtlaSil
  19. Çok leziz görünüyorlar Ellerinize sağlık. Biberi biz de çok sık yaparız özellikle kahvaltıya. Gerçekten müthiş oluyor. Afiyet olsun, sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. GÖRÜNTÜLER O KADAR MUHTEŞEM Kİİ..BAYILIRIM PATLICAN YEMEĞİNE.SÜPER OLMUŞ.ELLERİNE SAĞLIK...

    YanıtlaSil
  21. iki tarifte harika...ekmek banmak deyince burnuma kokusu geldi resmen....emekleri geçenlerin ellerine sağlık:)arka manzaralar ise harika.oda gözden kaçmıyor yani:)))))böyle güzel bahçelerde ne zevkli yenir bunlar:)

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Sefa'm,
    Cok tesekkur ederim.

    Canim Nunu'm, cok sagol, bir tanesin :)

    Suzan'cigim,
    COk tesekkurler.

    Derya'cigim,
    Keske gonderebilsem :)

    Deniz'cigim,
    Sagol canim benim.

    Zeymuran,
    Cok tesekkur edriyorum.

    Pasta sarayim,
    Sagol...

    YanıtlaSil
  23. Nesrin'cigim,
    Amin ve de sagol :)

    Handan'cigim,
    Hem de nasil biliyor musun?:)

    Canim hemsirem, vallahi senin yaz dondurmani da daha tadamadik :) ama yarin boregini yiyecegiz kismetse:)

    Evren'cigim,
    Sagol canim benim.

    YanıtlaSil
  24. Elif'cigim,
    Sagol,.

    Birsen'cigim, bekliyorum hala:)

    Asli'cigim,
    Cok sagol, cok sekersin :)

    Seval'cigim,
    Sagol canim.

    Aynen oyle Hatice'cigim, sagliktan baska:)

    Bir tutam kekik,
    Cok tesekkur ederim, bende gelecegim size her zaman, sagolun.

    hande'cigim,
    Sagol canim,

    Birsen'cigim,
    Cok tesekkur ediyoryum.

    Beyaz hanimelim,
    Cok tesekkur ederim.

    Disal'cigim,
    Buyur gel, bahce de cay icmek dedigin gibi cok keyifli, beklerim.

    defne'cigim,
    Cok tesekkur ediyorum sagol.

    her birinize buralardan, texas'dan cok selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil