AYBiKE'NiN MUTFAGINDAN: YESIL MERCIMEK CORBASI

AYBiKE'NiN MUTFAĞINDAN

Sayfamı ziyaret eden herkese sıcacık ve sevgi dolu bir merhaba. Ziyaretiniz, yorumlariniz ve katkilariniz icin cok tesekkurler.

Aybike

12 Kasım 2007

YESIL MERCIMEK CORBASI

Buralarda, Texas'da henuz havalar yaz gibi, hala sortlar, ince bluzlar giyilip, havuzlara girilebiliyor. Ama biliyorum ki Turkiye'miz de havalar sogudu ve soguk havalarda da sicacik bir ev ve sicacik bir corba gibisi yoktur. Sizlere degisik bir corba tarifi sunmak istiyorum, olurda degisiklik isterseniz diye. Bu corbamin patenti sevgili kayinvalidem Zafer annemin, her zaman cok guzel yapar. Kayinvalidemin yaptigi bu leziz ve kolay corbayi denemenizi tavsiye ediyorum.

Tarifimiz soyle:

  • 1.5 kucuk su bardagi yesil mercimek

  • 1 iri rendelenmis sogan

  • 3 yemek kasigi zeytinyagi

  • 10 kucuk su bardagi su

  • 1 avuc eriste makarnasi

  • Uzeri icin bol nane ve kirmizi biber

  • Yeterince tuz

    3 kasik zeytinyaginda rendelenen sogan ocakta iyice oldurulur. Daha sonra iyice yikanan mercimekler, 10 bardak su ile iyice dagilana dek haslanir. Haslandiktan sonra eristeler ilave edilir ve eristeler de yumsayana dek pisirilir. Tuzu ilave edilir ve uzerine zeytinyaginda veya tereyaginda kizdirilmis nane ve biber dokulur.

Haslama esnasinda, corbanin suyu azalabiliyor, bu durumda bir miktar sicak su eklemek gerekiyor.

Arzu edilirse salcali da yapilabilir ama corba iyice olduktan sonra az yagda salca eritilerek konmali. Oncesinde salca konursa mercimekler diri kalabiliyor.

33 yorum:

Selcen Şenocak dedi ki...

Canım ellerine sağlıkçorba nefis görünüyor. Evet buralar soğudu, akşamları yemekte sıcak bir çorba çok güzel oluyor.
Çok şükür merak edilecek bir şey yok canım sadece yoğunluktan :). Yeni işe girdim, oğlum ve ev işleri tam anlamıyla bir düzene giremedim mutfakta çok kalamıyorum böyle oluncada bloguma değer bir şeyler yapamıyorum:) inşallah yakında...:)Bu arada sizleri ihmal etmemeye çalışıyorum yorumları okuyup yorum bırakmaya çalışıyorum.
Sevgilerimle...

Selcen Şenocak dedi ki...

Canım ellerine sağlıkçorba nefis görünüyor. Evet buralar soğudu, akşamları yemekte sıcak bir çorba çok güzel oluyor.
Çok şükür merak edilecek bir şey yok canım sadece yoğunluktan :). Yeni işe girdim, oğlum ve ev işleri tam anlamıyla bir düzene giremedim mutfakta çok kalamıyorum böyle oluncada bloguma değer bir şeyler yapamıyorum:) inşallah yakında...:)Bu arada sizleri ihmal etmemeye çalışıyorum yorumları okuyup yorum bırakmaya çalışıyorum.
Sevgilerimle...

Leziz Sofralar dedi ki...

Canim günaydin,

himmm...nefis olmus corba ellerine saglik, birde cocuklar varsa onlarinda saglikli beslenmesi icin mercimek mutlaka gerekli bende arada yaparim canim sevgiler...

sevdamavisi dedi ki...

Aybikeciğim,
ellerine sağlık. bu soğuk günlerde çorbanın önemi büyük. çok da güzel bir çorba yapmışsın. sevgilerimi yolluyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba Aybikecim..
Bu soğuk havalarda en sevdiğim çorbalardan biridir..ellerinize sağlık..
umarım iyisinizdir..sevgiler..selamlar canım..

Calimero Mutfakta dedi ki...

Ellerinize saglik Aybikecim,
Tutmac corbasi olarak biliyorum ben bu corbayi.. knorr un hazir corba serisinde bu sene cikti ve ben cok sevdim.. evde yapmayi da isterim.. tesekkurler tarifin icin..

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim bizde boyle yapariz cok severim ben :)

Yaren dedi ki...

Cok seviyorum bu corbayi,bizde de cok piser yesil mercimek corbasi,ellerine saglik canim.

Adsız dedi ki...

Yeşil mercimek çorbasına ben de bayılırım. Öpüyorum...

sultan sönmez dedi ki...

Bizim orada bu çorbaya laçka derler.Gerçektende çok lezzetli oluyor.Şuan olsa ne güzel giderdi ellerine sağlık....
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Corba sahane olmus,ellerine saglik.

sunrise dedi ki...

Aaa ilahi Aybike,
Daha iki gun once yaptim bu corbayi ve ayni sekilde ben de bir fotograf cekmistim.
Bizim buralarda hava sogudugu icin bilumum corba tarifleri cikti sandiktan. En sevdiklerimden biri de bu..
Sevgilerimle

Nihat Demirkol dedi ki...

hiç, bir yemek bloğuna yorum yazmadım; bir deneyelim bakalım...

birincisi direkt yemek tarifini vermeyip, yazının başına, tarifini verdiğiniz çorba kadar sıcacık cümleler eklemeniz çok güzel!

ikincisi kendi yaşamınızla ilişkilendirmeniz daha bir samimiyet yaratıyor ve insanı tekrar uğramaya itiyor.

biri 3.5, diğeri yaklaşık 2.5 yaşında iki kızım var... anneleri son aylarda sabahları kahvaltıdan çok çorba veriyor... durun ben bu tarifi alıp eşime vereyim de yapsın kızlarımıza... (tabii baharat miktarını onlara göre ayarlayarak :=) )

teşekkürler!

anneminkizıyim dedi ki...

Canim merhabalar, harika bir corba, bende cok oldu yesil mercimekli corba yapmadim denemem gerek tesekkürler, Texasda bol bol günesli günler dilerim, tadini cikarin inan, sevgiler...

Unknown dedi ki...

Amannn aman annanemin çorbasından yapmış arkadaşım ya :)çok severim bu çorbayı ..annanem çok yapardı eskiden sokakta oynardık ordan gelince sıcak sıcak içerdik...nasıl güzeldir tadı inan burnuma geldi kokusu..ellerine sağlık arkadaşım...sağlıkla ve afiyetle

Baharcicegi dedi ki...

Aybikecim burda bugün kar yagiyor ve soguk,eristeli corban bu havalarda sicacik icimizi isittti.tesadüf bende az önce mercimegi hasladim yarin mnatiyla pisirecegim,biz börek corbasi deriz,kimisi mantili corba diyor,cokda lezzetli besleyici oluyor,eline saglik canim.
Sicacik sevgilerle

meleginmarifetleri dedi ki...

selam aybikecim ellerine sağlık çok güzel bir çorba olmuş dediğin gibi havaların yavaş yavaş soğuması ile bizde çorbaları arar olduk iyi geceler canım hoşçakal

Bocuruk dedi ki...

Aybike'ciğim,
Annemin de sık ve güzel yaptığı bir çorba bu. Bana da hatırlatmış oldun sağolasın. Şimdi anneme sorsam hemen ölçülü tarif veremiyor. O o kadar alışmış ki herşey göz kararı. O nedenle tarifin çok işe yarayacak. Sağolasın canım:)
Sevgilerimle...

Selin dedi ki...

Canım Aybibeciiiim,
Çorban içimi ısıttı valla. Evet canım, Türkiye çok soğuk şimdi. Ben zaten soğuktan çok çabuk etkilenip hasta olan biriyim. Şimdi bu çorbadan yapıp içersem bişeyciğim kalmaz, iyileşirim di mi :))
Aybikecim benim "Sini Köftesi"nden çok mu canın istedi bitanem yaa!!! Keşke burda olsaydınız da yedirseydim size :(( Ama buraya gelirsen sana yaparım ben tekrar canişkom. Sevgilerimle....

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Arkadaslarim,
Son zamanlarda hicbir yorumunuza cevap yazamadim, cok ozur diliyorum. Bu siralar bir biri ardina hastaliklar olunca sadece post icin bakabildim bloguma.
Hepinize cok tesekkurler guzel yorumlariniz icin, sagolun varolun.

Sevgilerimi gonderiyorum ve guzel gunler diliyorum.

Unknown dedi ki...

Aybikecim çok seviyorum bu çokbayı ama hiç yapmadım açıkcası senin tarifi deneyeceğim sevgiler........

Adsız dedi ki...

Annem de çok sık yapar bu çorbayı, özellikle ben sınav zamanlarında yapmasını isterdim, zihin açıcı olduğuna inanırdım. Kesinlikle lezzetli ve sağlıklı, ellerinize sağlık.

Berceste dedi ki...

Hani ortak arkadaşımız var ya, onun ailesi bu corbanın yoğurtlusunu yapar ve benim en sevdiğim çorbadır. Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

tesekkurler,
Bende NY da doktora ogrencisiyim. Aklima geldi yesil mercimek corbasi yapmak ama icerisine tam olarak ne koycagima karar da verememistim. Gecenin 2 sinde de Turkiye'yi aramayamazdim. Neyseki blogunuz imdadima yetisti :))
Bakalim nasil bir sey ortaya cikacagim

götgürültüsü dedi ki...

Merhabalar,
biz de Sivas'ta bulamaç deriz bu çorbaya ,hatta biraz daha katı yapılır yemek gibi olur biraz, ve benim en sevdiğim kısmı üzerine hani çömleklere ya da küplere basılan basma peynir vardır ya ondan ufalarız biz...Böyle yumuşar peynir çorbanın içinde,tuzlu tuzlu ...offff acayip canım çekti ya :D becerebilir miyim acaba,denemekten bişey olmaz aslında ya :P

Adsız dedi ki...

aybike hanım, çok faydalı oldu hakkaten. ben de ilk defa mercimek yapıcam bugün artık. tarif için size ve kayınvalidenize tekrar teşekkürler.

sevgiler
burak

Adsız dedi ki...

Aybikem,bu çorbadan yaptım yiyoruz.

Tarif için teşekkürler.

öperim yanaklarından

Adsız dedi ki...

merhaba ben de austin'deoturuyorum cok sasirdim. tarifi netten arattirinca buldum...

annem soganyagi kavurup sonradan haslanan mercimek ve eristenin uzerine dokuyor.. sizinkini deneyecegim bugun. kolay gelsin..

Sumeyye dedi ki...

Bugun denedim ve esim cok begendi. Ellerinize saglik, tarifi okuyanlara tavsiye ederim.

eren dedi ki...

Yaptim walla, cok guzel oldu, hatta cok yedim lezzetine dayanamadim, accik karnim agriyo simdi.

Doga dedi ki...

Guzel bir tarif. Benim gibi becerisiz bir asciyi bile basarili kildi.

Adsız dedi ki...

guzel bi blog mercimek tarifi arattim Google de de ilk sirada cikti.ilk sirada ciktigina gore guzeldir deyip tarifi denedim ersite bulamadim ben de makarna koydum :)) gene de iyi oldu.Bu arada ben de Missouri'deyimAustin'den cok gectim Corpus Christi'ye giderken.Esim de yabanci oldugu icin Turk yemekleri yapamiyor ben de boyle netten bakip deniyorum ama cogu kez pek lezzetli olmuyor.nette de bir yemegin 10 larca degisik tarifi var ya ben iyi tarifi tutturamiyorum ya da ben de bi yanlislik var.ama bazen de gerekli malzemeelri tam bulamiyorum mesela eriste yerine makarna gibi :)) belki de ondandir hatta belki degil kesin ondandir.

Adsız dedi ki...

Corba pistilten sonra bir kac kasik da uzum sirkesi koyun, Kayseri usulu

Google
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...