ACEM PILAVI
Gecenlerde sevgili Rabia'nin Acem pilavini gorunce bende denemek istedim ve cok guzel, kebap gibi bir pilav oldu diyebilirim. Benim yaptigim haliyle tarifimiz soyle:
- 1 su bardagi pirinc
- 2 su bardagi et veya tavuk suyu
- 1 orta boy sogan
- 1 rendelenmis havuc
- yeterince tuz ve karabiber
- 250 gram kadar kusbasi et
- 3-4 yemek kasigi zeytinyagi
Kusbasi etler bir miktar su ile, suyunu cekene dek pisirilir. Suyunu cekince zeytinyagi ve kup kup dogranan soganlar ilave edilir biraz kavrulur. Daha sonra rendenin iri yeriyle rendelenen havuc ilave edilir, tuzu ayarlanir. Yikanan pirincler eklenir, soyle bir cevrilir ve 2 bardak su konur. Tencerenin kapagi pilavin suyu kaynayana dek kapatilmaz, kaynadiktan sonra kapagi kaptilir ve kisik ateste pirincler suyunu cekene dek pisirilir, afiyet olsun.
ZEYTINYAGLI KABAK
Ben bazen kabak ile ne yapilir diye dusunuce hep aklima ya mucver veya dolma gelir. Fakat bu tarifi ogrendikten sonra kabak ile birseyler yapmak daha zevkli olmaya basladi. Gercekten cok kolay ve leziz bir zeytinyagli, sevgili Zafer annemden ogrendigim, saglikli bir lezzet, tarifimiz soyle:
- 7-8 dis sarimsak
- 2 orta boy sogan
- 2 domates rendesi
- 2 tatli kasigi esmer seker
- 2 yemek kasigi domates salcasi
- bolca ince kiyilmis maydanoz ve dereotu
- 4-5 adet ince ince parmak seklinde kesilmis kabak
- yeterince zeytinyagi ve tuz
Bir celik tencerede zeytinyagi biraz kizdirilir ve iri iri dogranan soganlar ve sarimak biraz oldurulur, domates rendesi, seker, salca, maydanoz ve dereotu ilave edilir. Soyle bir karistirilir ve kabaklar eklenir. Gene soyle bir cevrilir, kisik ateste cok az bir su ilavesi ile pisirilir, afiyet olsun.
Ve simdi yemek tariflerinden sonra benim sevgili arkadasim, dobraligi ve acik yurekliligi ile kendisini cok sevdigim ve severek takip ettigim Biyo'nun bir yazisi var. O kadar guzel deginmis ki son gunlerde ki, ulkemizde ki TEK konuya,baska bir problem yokmus gibi, eger bir vaktiniz varsa okumanizi rica edecegim, ayni dusunceler de olursunuz ya da olmazsiniz, orasini bilemem ama Biyo bircok kisinin soyleyemedigi pek cok seyi gayet guzel dile getirmis, okumak isterseniz buyrun yazimiza, sevgiler.
Selam
YanıtlaSilSonuncudan baslayayim, biyonikkedinin yazisi cok uzun, cikti alabildigimde okumayi tercih ediyorum bu uzunlukta yazilari.
Kabak yemegi esmer sekerle ha ! Ilginc, ben de bir oneride bulunayim, cocuklar cok sever, ben de hala cok severim. Ayri haslanmis mercimek ve nohutla pisen kabak yemegi, bir de eksili olursa ne guzel olur.
Biz de bu pilavi yapariz, 'Turkistan Pilavi' deriz, ve aslinda butun Turk cumhuriyetlerinde bilinen ve yapilan bir pilav, yalniz Rabia'ya da yazdigim gibi eti daha farkli pisiriyoruz. Sevgiler
Bu arada texasta benim de kuzenim oturuyor ama hangi sehirde oldugunu bilmiyorum.
Aybikeciğim merhabalar.
YanıtlaSilPilavı denemiş ve beğenmiş olmana çok sevindim. Tariflerde değişiklik yapman da iyi olmuş. Acıkcası ben de kendi damak tadıma ve göz kararıma göre yaparım tüm tarifleri.
İkinci yemeğini de yaparım genelde. Ama içindeki esmer şeker çok ilginç geldi. Bir de böyle denemeli.
Ellerine sağlık canım. Öperim sizi. Sevgiler.
selam ...pilav çok renkli ve güzel görünüyor.ama kabak yemegide çook degişik ve lezzetli duruyor..eline saglık canım..sevgilerimle.
YanıtlaSilPilavda kabak yemeğide harika olmuş ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilAybikeciğim ellerine sağlık. HEm pilav hem de kabak çok nefis. Biyo'nun yazısını okumaya gidiyorum. :)
YanıtlaSilsupperrrrrrr cok severim bendeee
YanıtlaSilCanımcım naber nasılsın yemekler nefis olduğuna geöre iyisin pilav süper kabak dahada süper ellerine sağlık canım öpüyorum bay
YanıtlaSilGünaydın Aybike'ciğim
YanıtlaSilYine karşımda nefis görüntülerle yutkunuyorum.Hepsinden yiyince kilolar aldı başını gidiyor.Canım ben bu pilavı bazen yapıyorum.fakat etli havucu ortada toplayıp,üzerine bir tas kapatıyorum,pirincinide etrafına döşüyorum.servis tabağınada o şekilde çeviriyorum.Fakat kabak yemeğini bu şekilde hiç denememiştim,en kısa zamanda uygulayacağım.Murathan Mungan'dan bir alıntı göndermiştim.İletebilmişmiyim.ÇOK ÖPTÜM.SEVGİLER FATO
Sevgili Nagehan'cigim,
YanıtlaSilTavsiylerini uygulamaya calisacagim, sagol.Ben butun zeytinyaglilara mutlaka esmer seker koyuyorum.
Sevgilerimi gonderiyorum.
Rabia'cigim,
Cok tesekkurler tekrar, boyle guzel bir lezzeti paylastigin icin, sevgiler.
Sevgili Hunerli eller,
Cok tesekkur ediyorum, sagol.
Gonul'cugum,
Sagol, cok tesekkurler.
Ganne'cigim,
Cok sagol, sevgilerimi gonderiyorum.
Nihan'cigim,
Cok sagol, sevgilerimi gonderiyorum.
Canim Hemserim,
Cok tesekkur ediyorum, ben de sizleri opuyorum, sevgiler.
Sevgili Fatma'cigim,
YanıtlaSilAnlattigin sekilde annem hep yapar ve de cok guzel olur. Murathan Mungan'i severim, ama alamadim yolladigini, tekrar gonderebilirsen sevinirim, sevgiler ve guzel bir hafta sonu diliyorum.Bu arada Atasehir'in adinimi degistiriyorlarmis?
Aybikecim ben de etkolik olarak her yemegin icin de eti cok severim bu sekilde hic denemedim insallah bunu da deniyecegim. eLLERINE SAGLIK KABaKTA NEFIS GOZUKUYOR ELLERINE SAGLIK ARKADASIM. Hayirli cumalar ve guzel bir haftasonu dielrim.
YanıtlaSilSevilay'cigim,
YanıtlaSilDenersen cok begenicegine eminim kebap gibi oldu. Bende cok gzuel bir hafta sonu diliyor, Sevgilerimi gonderiyorum.
Ikisi de cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik canim.Iyi hafta sonlari diliyorum.
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilElinize sağlık çok lezzetli duruyor her şey.
Sevgiler
Müge
Canım ellerine sağlık çok lezzetli görünüyorlar.Bizim evde kabak ya mücvere yada dediğin gibi dolmaya kullanılıyor ama en kısa zamanda deneyeceğim.Çok öptüm seni
YanıtlaSilBende simdi biyodan geliyorum.. yazisini okudum ve kendisini tebrik ettigimi söylüyorum.Güzel bir konuya deginmis....sende sayfanda belirttigin icin ayrica sanada tesekkür ederim....Sevgiler
YanıtlaSilMerhaba Aybikecigim, ellerine saglik, yemekler harika olmus, Sana bu gün elim bos gelmedi bir Diyet Etkenligi davetiyesi ile geldim, buyur beklerim, iyi hafta sonlari,....
YanıtlaSilcanım pilav harika görünüyor ellerine sağlık.İyi hafta sonları diliyorum,sevgilerimle...
YanıtlaSilHer iki yemekte birbirinden güzel ellerine sağlık canımcım nefissss
YanıtlaSilHarika yemekler nefis görünüyor,ellerine saglik.Ayirca biz ayse abla,dilek,aynur ve ben etkinlik düzenledik senide davet ediyoruz,katilirsan seviniriz.SEvgiyle kal ve iyi bir hafta sonu gecirmeni diliyorum.
YanıtlaSilAybikem, harika iki yemek olmuş..Zeytinyağlı kabağı yaz aylarında çok yaparım (kışın hormondan korkup yapmıyorum :), ama acem pilavını hiç yapmadım..Öyle güzel görünüyorki yapsam mutlaka eşim çok sevinir..
YanıtlaSilEllerine sağlık canımcım,
Öpüyorum çok...
her halini severim pilavın ama bu şekilde denememiştim mutlaka deneyim
YanıtlaSilkabak da zeytinyağlı olması çok güzel tam sevdiğim gibi
şimdi gidelim biyoya bakalımm o neler demiş
ellerine sağlık
sevgiler
Aybike'cim ;
YanıtlaSilellerine sağlık öncelikle...bu kabak yemeğimdeki esmer şeker çok ilginç gerçekten :) çok sevdiğim bir yemektir...bir de böylr denemeli
sevgiler
Canım yemekler nefis görünüyor,ellerine saglik!Bende pek severim bu pilavı :)
YanıtlaSilaybibicim,
YanıtlaSilyemekler cok guzel . yine yeniden ellerine saglik. sen adama yemegi sevdirir;mutfaga giremem diyeni elinde tepsi tepsi yemek huneri ile cikarirsin:).
yalniz bu biyonik kedin de cok ilgincmis. bravo ona, kendisini bu kadar cesur ifade edebilen birini alkislliyorum..
Sevgili Kizilcik Surubu,
YanıtlaSilCok tesekkur ediyorum.
Muge'cigim,
Cok sagol, sevgiler.
Sultan'cigim,
Eger denersen mutlaka begeneceksiniz, simdiden afiyet olsun.
Serap'Cigim,
Evet Biyo gercekten guzel bir konu yazmis hem de tum acikligi ile, sevgiler.
Ayse'cigim,
Birseyler hazirlayabilirsem, mutlaka katilirim, sagol.
Gulizar,
Cok tesekkur ediyorum.
Sevgili Mutfaktayim,
Sagol, sevgiler.
Yaren'cigim,
Katilmaya calisacagim, sevgiler.
Feyza'cigim,
Cok tesekkur ediyorum, guzel bir hafta diliyorum.
Yesim'cigim,
Gercekten guzel oluyor, arada degisiklik hos gidiyor, sevgiler.
Nilay'cigim,
Ben her zaman zeytinyaglilara mutlaka esmer seker koyarim, guzel olur, sevgiler.
Nalan'cigim,
Cok tesekkur ediyorum.
Candan'cigim,
Ne guzel sozler, kollarim kabardi.
Biyo gercekten o kadar acik yurekli ve sozlu bir insan ki, onun yazilarini da zevkle okuyorum, sevgilerimi gonderiyorum, minik tirtillarin Aybibi teyzesinden.
Aybike' ciğim zeytinyağlı kabağı ben de çok severim. Bol dereotlu ne güzel de olur. Pilav da çok lezzetli gözüküyor. Ellerine sağlık, sevgiler.
YanıtlaSilCanım ülkemin düştüğü duruma bakınız.Biz çocuklarımızı hangi geleceğe nasıl bir ülkeye hazırlıyoruz.Benim ananem,annem,teyzem senelerdir başörtü takarken ve kimse onlara karışmazken şimdi bu türban diretmesi niye.Bilmiyormu türban takan bayanlar okuma özgürlüğü bir yana bir müddet sonra eğer bu hükümet devam ederse bizim gibi başı açıklarla birlikte evlerine hapis olacaklar.Niye kendilerini erkek hegemonyasına kullandırıyorlar?onca sorun varken dinimizce farz olmayan birşeye yapışıp kalıyorlar.Anlamıyorlar mı bu gidişatta ünivesite,iş herşey dinle idare edilen devletlerde erkek tekelinde,kadınlar evlerinde.Kuranı okumamış,kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyorlar yazık...Ayrıca türbanı hangi azizin hıritiyan rahibelere taktırdığını bir okuyup öğrensinler bence.Bize bile ait olmayan birşeyi savunup duruyorlar.Selamlar...
YanıtlaSilAybikeciğim...ellerine sağlık.Güzel bir hafta geçirmen dileğiyle...Biyo' ya hemen uğrayacağım...
YanıtlaSilzehra
Canım selamlar bu aralar bıraz ıhmal ettık bırbırımızı.ELLERİNE SAĞLIK .SEVGILER...
YanıtlaSilAybikecim, yemeklerin her ikiside nefis görünüyor canim, ellerine saglik.
YanıtlaSilSevgilerimle
Emine
Pilavın görüntüsüne bayıldım :)) Ellerine sağlık Aybike nefis yiyecekler hazırlamışsın yine Sevgiler :))
YanıtlaSilYour blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!
YanıtlaSil