Sayfalar

07 Mart 2007

ZEYTINYAGLI YAPRAK SARMA

Zeytinyagli her yemegi cok severim, fakat zeytinyagli dolmanin yeri cok farkli. Herhalde en sevdigim zeytinyagli diyebiliriim. Fakat bugune kadar hic ama hic denememistim, gecen hafta sonu yan tarafimizda oturan Amerika’li komsularimiz bize geldi ve bende bizden birseyleri tatsinlar diye denedim, ve sonuc mukemmel. Tam o sirada Zafer annem aradi, bende dedim ki "iyi olacak hastanin ayagina doktor gelirmis", ondan da aldigim bir kac puf noktasiyla, buyrun zeytinyagli dolma tarifimiz:

  • ½ kg salamura yaprak
  • 2 cok buyuk olmayan su bardagi ile pirinc
  • 1 limon suyu
  • 1 paket dolmalik fistik
  • 3 yemek kasigi kus uzumu
  • 3 yemek kasigi tarcin
  • 4-5 yemek kasigi kuru nane
  • ½ demet maydanoz
  • 1 tatli kasigi karabiber
  • 3-4 adet kuru sogan
  • 2 yemek kasigi esmer seker
  • 2 su bardagi su
  • 1 cay bardagi zeytinyagi
  • Yeterince tuz
  • Varsa 1 yemek kasigi dolma bahari
  • Ayrica pismesi icin tenecereye koymak icin ayrica 2 su bardagi su daha ve biraz zeytinyagi.

Oncelikle 1 cay bardagi zeytinyaginda kup kup dogranan sogan ve dolmalik fistiklari, fistiklarin rengi degisene dek kavurun. Daha sonra, yukarida yazan, su haric, tum malzemeleri katin ve soyle bir karistirin. 2 su bardagi suyu da ekleyip cok kisik ateste, pirincler suyunu cekene dek pisirin. Pistikten sonra altini kapatip, demlenmeye birakin.

Bu arada salamura yapraklari, kaynar su dolu bir kapta 10-15 dakika kadar bekletin. Dolma ici de biraz soguduktan sonra, yapraklara, yapraklarin buyuklugune gore yaklasik 1 veya 1.5 tatli kasigi ic koyun ve biraz sikica sarin.

Tencerenin dibine zeytinyagi gezdirin ve bir kac adet yaprak koyun, daha sonra sardiginiz dolmalari siki siki tencereye dizin. Dizme islemi bittikten sonra gene ustten biraz zeytinyagi gezdirin ve dolmalarin ustune gene bir iki yaprak serin, bir tabak kapatip daha sonra tencerenin kapagini kapatin, 2 su bardagi ilik suyuda ekledikten sonra pismeye birakin.

Pistikten sonra kesinlikle iyice soguyana dek, tencerenin kapagini acmayin.

Gene miktarlarla damak tadiniza gore degisiklik yapabilirsiniz. Ben seker, tarcin ve naneyi yukaridaki miktarlardan biraz daha fazla koydum.

Afiyet olsun, bu arada Amerika'li komsularim cok begendiler ve giderken evlerine de biraz goturduler.:)) Ilk denemeye gore sonuc cok guzeldi, deneyenler de oyle soyleyince cok mutlu oldum.

Tekrar afiyet seker olsun.

13 yorum:

  1. Aybike'ciğim,
    Annem de geçen gün sana yaprak sarma yapacağım dedi ballandıra ballandıra. Ben de sevindim. Sonra bir baktım hepsini misafirleri için tabağa koymuş, tabağı da süslemiş. Gidip gelip yanlardan tırtıkladım. Dedi ki aaa merak etme ikişer tane yerler. Tabak mutfaga geldiğinde bir de ne göreyim, kala kala 10-12 tane bir şey kalmış. Bugün bir kilo yaprak ısmarlamak zorunda kaldı pazardan. Yine yapacakmış. Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  2. Aybikecim, bayılırım yaprak sarmasına. Ben içini çiğden yaparım hep. Birde böyle deneyeyim. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. merhaba aybikeciğim, dolmadan daha güzel bir yemek varmı yahuu :))

    ellerine sağlıkcanımcımmm..

    sımsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Aybike'cim ;
    yaprak sarmalarımız pişti olmuş :)) ama tariflerimiz farklı canım...zeytinyağlısı da nefis olur...en sevdiğim yemektir :) ellerine sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Tijen Hanim,

    Zeytinyagli sarma oldu mu insan duramiyor gercekten. Cerez gibi gidiyor. Annenizin de ellerine saglik.
    Sevgiler

    Nukhet'cim,

    Cok sagol, bana anneler boyle tarif ettiler boyle denedim ama gercekten cok lezzetli oldu.
    Sevgiler

    Zerrin'cim ,

    Ne kadar haklisin, olsa hergun yenir.
    Sevgiler

    Nilay'cim,

    Sende mi yaptin? Birazdan geliyorum.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Mmmh ! Bütün tarifler mükemmel olmuş, ama şu yaprak sarması yok mu her gün olsa yerim, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Safran,
    Cok haklisin, al benden de o kadar. Hergun olsa hic bikmama :))
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Aybike'ciğim,
    Yaprak sarmaya bayılırım ben özellikle zeytinyağlı olanına.Tabağa bile koymadan tencerenin içinden birer birer alıp bitiririm genelde.Ellerine Sağlık canım .

    YanıtlaSil
  9. bende hergün olsa yericilerdenim

    YanıtlaSil
  10. Hulya'cim,
    Sen gene tencereden aliyorsun, ben dolma icinide kasik kasik yiyiyorum, cok tesekkur ederim canim arkadasim. Gelince yapariz.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Aynur'cum,

    Galiba herkes bizim gibi, bende oyleyim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Aybike'cim,

    Bu dolmalari deneyen sansli talihlilerden olarak enfes oldugunu soyleyebiliriz. Acemi isi bu kadar olursa ikinci denemede nasil bir sonuc cikartacaksin hic bilemiyoruz.
    Guzel ellerine saglik der devamini bekleriz. ^_~

    Cok opuyoruz.

    YanıtlaSil
  13. Gokcen'cim, afiyet olsun gene yapariz.iz begendikce benim daha cok yapasim geliyor. Tatli oglusunu cok opuyorum, tabii sizide.
    Sevgiler

    YanıtlaSil