Sayfalar

11 Aralık 2007

ZEYTINYAGLI YALANCI DOLMA VE PIRASA

ZEYTINYAGLI YALANCI DOLMA

Annem bu dolmayi harika yapar ve eminim Ege bolgesinden olan arkadaslarimda bilirler, annem buraya geldigi zamanda biberlerden dolma yapmak istemistik ama mutlaka duymussunuzdur, Amerika’da bizim pazarlarda ki gibi kucuk dolmalik biber yok, cok buyuk buyuk, dolayisiyla dolma yapilamiyor, gerci yapan gene yapiyor da buyuk buyuk ben sevmiyorum. Sonra renkli, kucuk biberleri kesfettik ama onlarda kucuk oldugu icin biraz zahmetli ama insan zahmetini gormeyip yapiyor.

Yani ya cok buyuk ya cok kucuk, iste o zaman annem ile bu dolmalari yapmisti ve o gunden beri biz de zeytinyagli yalanci biber dolmasi istedigimiz zaman bu biberleri kullaniriz. Biraz zahmetli ama cok hos gorunuyorlar ve lezzetli oluyorlar.

Annemin dolma tarifini goz karari verebilecegim, sizler miktarlar ile, biber miktariniza ve damak tadiniza gore, arttirip azaltabilirsiniz.

Ama Ege’li arkadaslarim zaten bilirler.

Malzemeler:

  • 1 cay bardagi pirinc

  • 1-1.5 cay bardagi su

  • 1 iri sogan

  • 2 domates rendesi

  • bolca maydanoz, nane

  • Bir kac tatli kasigi toz seker

  • Bol zeytinyagi, karabiber ve tuz

    Oncelikle zeytinyaginda. Kup kup dogranan soganlar oldurulur, bir kac kasik seker ilave edilir,daha sonra 2 domates rendesi ialve edilir, ince kiyilan maydanoz eklenir, bolca kuru nane, karabiber ve biraz tuz konur. 1 cay bardagi kadar su ilave edilir, pirincle biraz suyunu cekene kadar pisirilir ve demlenmeye birakilir. Biraz soguduktan sonra, arzu ettiginiz sebzeye doldurulur.

    Piserken de bir miktar su ve biraz zeytinyagi ilave edilir ve biberler ve pirinc yumsayana dek pisirilir, ve tadindan afiyetle yenir.

    Bizler, annemden gordugum ve ogrendigim sekliyle, zeytinyagli yaparken mutlaka bolca sizma zeytinyagi ve seker koyariz, kucuk bir hatirlatma yapmak istedim.

ZEYTINYAGLI PIRASA

Pirasayi tek tek yazmayacagim cunku hepiniz biliyorsunuz. Kisaca anlatmak gerekirse:

Zetinyaginda, kup kup dogranan soganlar oldurulur, biraz esmer seker eklenir, 1 yemek kasigi domates salcasi konur. Havuc halka halka dogranir ve soyle bir cevrilir. En son pirasalar eklenir ve gene soyle bir cevrilir, biraz su eklenir ve yumsayana dek pisirilir. Afiyet olsun.

28 yorum:

  1. Neden yalancı dolma deniyor; biberler çok küçük olduğu için mi?

    Ben dolmadan çok, dolma içini severim; bu yüzden de hazırlık aşamasında- yanlarında isem hazırlayanların- mutlaka başını ağrıtırım hazırlayanın (şimdilik sadece Şirin'in.. çocukken de yengem çok çekti :=)))

    Ve tabii sarma... sarmanın da -sarılmış ama- pişmemiş hali çok daha hoşuma gider.

    Afiyet olsun!

    YanıtlaSil
  2. Hayir Nihat hayir:)

    Gercek zeytinyagli dolmanin ici boyle hazirlanmazda ondan. Arsivde yaprak sarma var, onun gibi hazirlanir. Bu daha kolayi, herhalde ondan yalanci demisler, benimde anneme sormam lazim, sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Aybikecim tam etkinlik tariflerini biraraya getirmissin, bol zeytinyağlılar. :)
    bende çok severim biber dolmasını ve pırasayı..o bahsettiğin biberleri ben henüz kesfedemedim..Bir daha ki sefere daha dikkatlı bakacagım...
    Ellerine sağlık canım
    sevgilerle

    YanıtlaSil
  4. ben de şeyden yola çıktım; şöyle ufak-tefek, fazla gelişmemiş meyvelere (mesela elma) yalancı meyve (argo ifadesi ile -piç-) derler de...

    hani siz de biberlerin ya çok küçük ya çok büyük olduğundan bahsetmişiniz yaa :=)) o bakımdan şey ettim :D:D

    YanıtlaSil
  5. Canim görünsü süper ilk basta onu söyleyeyim sanki bahar gelmis gibi sitene:) ellerine saglik dolma yalanci ama eminim lezzeti normal dolmayi aratmiyordur canim,sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Aybike;
    Ben de pazardan biber alırken en miniklerini seçerim.Dediğin gibi oyalayıcı olur ama buna değer.Bana minik biberlerden yapılanlar daha lezzetli gelir.
    Ellerinize sağlık.Biberlerinizin renklerine bayıldım.
    Hoşça kalın...

    YanıtlaSil
  7. dolmalar ne güzel görünüyor öyle ellerinize sağlık renkleri harika eminim tadı da öyledir hoşcakalın

    YanıtlaSil
  8. Size biberler küçük gelmiş olabilir zahmetlide olmalı ama burdan harika görünüyorlar.Zeytinyağlı prasada harika ellerine sağlık canım ...

    YanıtlaSil
  9. Aybike'ciğim cok guzel bır goruntu canım.Ellerine sağlık .Optum..Sevgılerimlr...

    YanıtlaSil
  10. Renklerin güzelliğine ve iştah açıcılığına bayıldım doğrusu. Ellerine sağlık Aybike'ciğim...

    YanıtlaSil
  11. ellerinize saglik yine harika bir lezzet, sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Harika görünüyo dolmalar,Bende eşimi memnun etmek için yapmıştım uzun zaman önce sarı kırmızı dolma:)hatta adını gs dolması koymuştuk:)Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  13. Aybikecim merhaba..
    Harika dolmalar ,renkler süper, ellerine sağlık..tadı da eminim senin yüreğin gibi güzeldir..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Aybikem döktürmişsün yine. Zeytinyağlı olsun da ne olursa olsun. Hele dolması. Türkiye'ye geldiğinde kurusunu götürsen belki zeytinyağlısıda olur ne dersin. Ellerine sağlık tekrar canım.

    YanıtlaSil
  15. Renkler harika, zeytinyağlılar favorim. Ellerine sağlık Aybike'cim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Immmhhh nefis görünüyor. Üstelik bu biberlerin sadece renkleri için bile yapmaya değer. Afiyet olsun. Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  17. Aybikecim harika olmus canim ya,neresi yalanci dolma,iste tam nefis dolma olmuslar bunlar.Ben hastasiyim biber dolmasinin.Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  18. mmmm can�m Aybikem taaa Amerikalardan yemek tarifleri yollam�ellerine sa�l�k can�mmm...nefis zeytinya�l�lar haz�rlam�s�n....ben sebze yemeklerine bay�l�r�m.....

    YanıtlaSil
  19. eline sağlık çok güzel olmuşler
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  20. vay be super gorunuyor acay�p can�m �sted� :)
    bende yapacag�m :) k�skand�m hemen
    eller�n�ze sagl�k bu aksam yemeg�n�n �lham kaynag� oldunuz san�r�m yet�semezse yar�n�n tab�

    YanıtlaSil
  21. Canım Aybike'm,
    Ne güzel yapmışsın dolmaları renk renk.Sen de annene çekmişsin herhalde.Onun kadar marifetlisin.Bir de istediğin gibi malzeme bulabilsen daha neler neler yaprsın kimbilir.Ellerine sağlık benim canım arkadaşım.Çok çok öpüyorum.Sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Aybikecim bu renkli biberlere bayiliyorum.Böyle ufak biberler burada biraz zor bulunuyor.Bende etkinlige yalanci bir zeytinyagli ile katiliyorum.Hemde tam yalanci!cünkü hepsi cigden hazirlaniyor.Sevgiler yolladim.

    YanıtlaSil
  23. Zeytinyağlı yemeklere bayılırım.Bu saatte fotograflarını görünce de canım nasıl çekti anlatamam.
    Ben Van'dayken orada sebze bulmak çok zordu. İran'dan gelen kocaman patlıcanlar vardı ama tadını hiç beğenmezdik. Kışın pırasa pişirip sebze yemiş olmak nasıl mutlu ederdi bizi:) Ankara'dan kurutulmuş patlıcan, biber filan götürürdüm, zeytinyağlı olarak yapar severek yerdim. Uzun zamandır yemedim, yesem o günlerdeki eski tadı bulur muyum acaba?
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  24. muzik degismissssssss bu da super aa :D ve goruntu muhtesem dolma olsunda :DDD ellerine saglik canimmmmmmmmm

    YanıtlaSil
  25. :)
    çok güzeller
    aynur

    YanıtlaSil
  26. Tek tek cevap yazamadigim icin kusuruma bakmayin lutfen. Her birinize cok tesekkur ediyorum, selam ve sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  27. Lokumum,

    renkli biberlere bayıldım..

    Ellerine sağlık hayatım.

    sıcacık sevgiler..
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  28. Aybikeciğim renkler çok cezbedici..ellerine sağlık.

    YanıtlaSil