Sayfalar

26 Eylül 2007

NAR EKSILI KISIR VE CINGENE PILAVI

Babamin yaptigi hersey gibi, kisiri da gercekten pek guzel olur ve ertesi gune bile kalsa nedense hic sismez ve de nar eksi tadi ile daha bir lezzetli olur.

Turkiye’deyken sevgili arkadasim ve dostum “gunebakan tarlalarin”nin Hulya'si, esi ile birlikte bizi ziyarete geldigi zaman tadmis ve cok begenmisti. Bende tariflerini yayinlayacagima dair soz vermistim. Iste Hulya'cigim, bekledigin tarifler burada, gene soylemek istiyorum, ne iyi ettin de geldin, senin gibi harika bir arkadasim oldu, sagolasin.

Ustasinin agzindan tarifimiz soyle:

  • 2 su bardagi ince bulgur

  • 1 su bardagi sicak su

  • 5 adet ince kiyilmis yesil sogan

  • 1 adet ince kiyilmis kuru sogan

  • 2 adet ince kiyilmis domates

  • 2 yemek kasigi damates salcasi

  • 1 tatli kasigi biber salcasi

  • 4 yemek kasigi nar eksisi veya 1 limon suyu

  • 1 cay bardagi sizma zeytinyagi

  • 2 cay kasigi aci pul biber

  • tuz-karabiber

  • ince kiyilmis maydanoz

    Yapilisi:

Bulguru, bir su bardagi sicak su ile genis bir kabin icinde islatin, agizini kapatip arada karistirin. Suyunu ceken bulgura, salcalari, baharatlari, zeytinyagini, nar eksisini ilave edip elinizle yogurun. Son olarak sogan, domates ve maydanoz ile hafifce karistirin. Ve arzu ettiginiz takdirde marul yapraklari ile ikram edin, afiyet olsun.

CINGENE PILAVI

Annemin yaptigi o leziz tadlardan sadece biri. Cok ilginctir bu yaz tatiline kadar bende tatmamistim, tadinca da cok sevdim, Hulya'da oyle.

Cok kolay ve bir o kadarda leziz sadece malzemeleri yaziyorum, miktar belirtemiyorum ama herseyden bolca olacak..

  • ½ kg. cokelek, (daha once lor yazmistim, yanlis yazmisim annem duzelttirdi, kusura bakmayin)

  • Sivri biber

  • Domates

  • Taze sogan

  • Dere otu

  • Maydanoz

  • Biraz zeytinyagi

  • Tuz ve kirmizi biber

    Peynir bir kaba alinir, ufalanir, domatesler, yesil birber, taze sogan, maydanoz,dere otu kucuk kucuk dogranir. Peynir ile karistilir. Biraz tuz, kirmizi birber ve zeytinyagi gezdirilir,sonrada ister cayin yanina, ister yemeklerin yanina konur ve afiyet ile yenir.

46 yorum:

  1. Aybike cim, ben de kisir cok severim. Gercekten borek, corek vs vs. yanlarina cok yakisan bir tat, canim cekti bak anlatirken, ellerine saglik. Anneciginin de ellerine saglik cingene pilavi bunu da ilk sen den ogrendim canim.
    Herseyin bir ilk ki vardir:))
    Iyi aksamlar...

    YanıtlaSil
  2. Bu ikinci yaptığından bizde sıkça yaparız hele eşim bayılır ellerine sağlık canım;))

    YanıtlaSil
  3. kisirlar pilavlar istahimiz acildi sahur vakti,cingene pilavini deneyecegim eline saglik aybikecim

    YanıtlaSil
  4. Aybike'ciğim, nar ekşili kısır harika gözüküyor, ama benim aklım çingene pilavında kaldı, çok değişik çok kolay annenin bu güzel tarifini kesin deniycem, canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Sevilay'cigim,
    Hangimiz sevmiyoruz ki?
    Tesekkur ederim, sevgiler.

    Sevgili Ev Perisi,
    Sevilmeyecek gibi mi? Tesekkur ederim, selamlar.

    Sevgili Bahar'cigim,
    Denersen simdiden afiyet, seker olsun.

    Hatice'cigim,
    Cok tesekkur ederim, denersen afiyetler olsun.

    Her birinize ayri ayri sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler...
    Dört gözle beklemedeydim.Bir de tarifler sahiplerinin ağzından aktarılmış daha bir süper olmuş.
    Ben bilakis bu lezzetleri gören,tadan biri olaraktan derim ki:Kısır süperdi.Sanırım o nar ekşisi onu o kadar leziz yapmıştı.
    Çingene Pilavı hem hafif hem de peynirsever bana ve eşime çok özel geldi.Çünkü daha önce hiç tadmamıştık.Hâlâ anlatıp o güzel günü ve leziz tadları yâdederiz.Herşey için sevgiler Aybike'ciğim.Sana ve ailene sonsuz selâm ve teşekkürler....

    YanıtlaSil
  7. Aybikecim tarşflerin çok iç açıcı görünüyor. SEVGİLER

    YanıtlaSil
  8. Aybike'ciğim,

    Babanın ve annenin ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar. Tadı da muhteşemdir görüntüsünden belli.

    Sana mail atmıştım görmedin herhalde.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Lokum cuğum ben de kısırı aynen babacığın gibi yapıyorum. Acı biber salçası ve nar ekşisi kullanıyorum. Çingene pilavını hiç denememiştim. Denenecekler listesine alındı :) İkisinin de fotoğrafı harika görünüyor. Öpüyorum canım...

    www.lezzetaski.com

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar canim, ellerinize saglik, kisirinizda cingene pilavinizda harika görünüyor. Bende kisiri cok yapar ve beyenirim, cingene pilavinida hafta sonunda sabahlari kahvalti icin cocuklarima ve esime hazirlarim. Sadece ben icine domates koymam yoksa ayni tarif diyebilirim. Annenizin ve sizin ellerine saglik. Selamlar, sevgiler...
    Not: Diger blog adresim"maharetler.blogcu.com".

    YanıtlaSil
  11. :)
    senide hülyacığımıda öpüyorum
    canım arkadaşlarım sevgili 20 ekimcilerim bir araya geldiğinizde keşke olsaydım yanınızda seneye artık inşallah
    :)

    YanıtlaSil
  12. :)
    adımı yazmayıda unuttum benim
    aynur tekrar tekrar sevgiler ve selamlar canım aybike

    YanıtlaSil
  13. Aybike'cim,

    Çingene pilavını duymuştum. Sanırım Ege yöresine ait bir tarif. Ben her sene Çeşme ye giderken, yol üzerinde bulunan Yörsan dan, göçmen peyniri alırım. Bu peynir lorun yeşil biber ile bekletilmesinden meydana gelen bir peynir. Bu peynire geri kalan malzemeleri ekledikmi, işte çingen pilavı... Tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. ayy bu cingene pilavimiymis cok ilginc gercekten ama icindekilere bakinca cok lezzetli oldugu belli cingenelere bayilriim ama gercek cingenelere hatta hic unutmam ozamanlar orta okuldaydim hidrellezdi atesler yapmistik ve ben firfirli bir etek giymistim upuzun ve atesin etrafinda danslar etmis sarkilar soylemistik :) cocukluguma gittim iimi bu cingene pilaviyla :D ellerine saglik tatlim nar eksisinede bayilirim bu tarz tariflere tad katiyor afiyetle

    YanıtlaSil
  15. Aybike'ciğim,
    Nar ekşili kısırı bende çok severim.Hele patronumuzun annesi Hatay usülü yapıp bizlere ikram edince daha çok seviyorum.
    Çingene pilavını ilk kez görüyorum ve tam bana göre diyorum.Çok teşekkürler canım,bir tarifi ancak bu kadar sevebilirdim.Anneciğinin o güzel ellerine sağlık Aybike'ciğim.

    Kocaman öpüyorum seni.

    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  16. Ben de nar eksisini yillar once kesfettim. Hatta simdi burada yapinca Amerikali misafirler de bayiliyor bu yari eksi-yari tatli lezzete. Ne guzel seyler yazip, bizlere neler hatirlatiyorsun. Ellerine saglik.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Kisir bana pazar ogleden sonralarimizi hatirlatir. Mutlaka bir mac vardir televizyonda, anne hafifce bulguru demlemis sismesini beklemekdedir. Bir yandan domateslerin biberlerin kesilis sesini duyarken, bir yanda sobanin basinda kitap okunur...Borekde ha cikti ha cikacak kokusuyla firindan basdondurmekdedir...Tesekkurler beni o gunlere goturdugun icin Aybike....Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  18. Aybike, çingene pilavı tam bana göre, okurken bile ağzım sulandı. Kahvaltılarda süper olur değilmi?

    YanıtlaSil
  19. Hımm ikiside harika görünüyor. Kısır nar ekşisiyle gerçekten bir başka oluyor. Çingene pilavınıda İzmirde Çingene salatası olarak adlandırırlar bende çok severim. Şimdi ikisinide yapasım geldi vallahi. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Aybike,

    Kısır'ı ben de nar ekşili yaparım, dediğin gibi gerçekten nefis oluyor.
    Ellerine sağlık,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Annenin de babanın da eline sağlık.Bu maharet aileden geçmiş sana demek.....İçine sevgileride eklenince anne babanın yaptığı yemekten daha lezzetli ne olabilir ki değil mi? Selamlar....

    YanıtlaSil
  22. Kisirinda harika,lor peynirli salatanda,cok farkli bir salata.Meze olarakta ikram yapilabilir galiba.Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  23. Kısır denen tarife diyecek yok o zaten kendini biliyor. Ama bu pirinçsiz pilav çok denenesi. Yalnız, peynir çeşidini değiştireyim ben olmaz mı?

    YanıtlaSil
  24. Aybike'ciğim,kısır da çingene pilavı da çok güzel olmuş.Biz Aydın'da çingene pilavını kesikle le(çökelek yapardık.Yanına da sıcacık tatlı maya ekmek ile ne güzel bir kahvaltı olurdu.
    Annenin de babanın da ellerine sağlık.
    Hemşerime sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  25. Aybike'cim nefis tarifler eklemişsin yine. Kısır nefis. Çingene pilavını hiç duymamıştım. Çok güzel görünüyor. Çayın yanına güzel bir alternatif. Annenin ve babanın ellerine sağlık. Sevgiler, iyi ramazanlar..

    YanıtlaSil
  26. Kısır da çingene pilavı da nefiss görünüyor Aybike. Nar ekşisi pek yakışır kısıra ;) Anne ve babanın ellerine sağlık. Sendeki hünerlerin genetik bir aktarımın sonucu olduğu nasıl da belli :))

    YanıtlaSil
  27. Canim ellerine saglik kisirda cingene pilavida nefis görünüyor,cingene pilavini hic denememistim daha önce ama görüntüsüne kapilip her an yapabilirim:)) sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Merhaba,
    Sitem çok yeni ve sizleride sitemde görmek istiyorum.Beni yalnız bırakmazsanız çok mutlu olurum.Benide linklerine ekler misin?
    Hayırlı ramazanlar

    www.gulizar1982.blogspot.com

    YanıtlaSil
  29. Zerrin'cigim,
    Cok tesekkurler. Hangi Zerrin arkadasim oldugunu belirtmedigin icin bilemedim cunku mailde gelmedi bana. Cok sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  30. Hulya'cigim,
    Hep diyorum ya, seninle tanismak benim icin de cok buyuk bir mutluluk oldu, sagol arkadasim geldigin icin.
    Bu arada peyniri yanlis yazm,isim, annem duzelttirdi, cokelek olacak, eger yaparsan kucuk bir hatirlatma.

    Hande'cigim,
    Canim tesekkurler, kuzunu optum.

    Sevgili Annemin kiziyim, ziyaretinize ve guzel yorumunuza tesekkurler.

    Aynur'cugum,
    Bu dedigini seneye insallah gerceklestirebilelim, bulusmayi yani. Opuyorum hepinizi, sevgiler.

    YanıtlaSil
  31. Sevgili Lezzetlilerim,
    Cok tesekkur ederim, sevgiler.

    Feyhan'cigim, Bizler egeliyiz zaten, annem o yuzden biliyordur bu tarifi ama ustte de belittim, peynir cokelekmis. Sevgilerimi gonderiyorum.

    Nihan'cigim,
    Canim benim, cok sekersein, bende duygulandim simdi:(

    Sevgili Gul'cugum,
    Cok tesekkur ederim gene o sicak yorumuna, sevgilerimi gonderiyorum.

    Sevgili Yildiz'cigim,
    Hepimiz birbirimizden birseyletr ogrenip , hatirliyoruz, bence bu en guzel taraflarindan biri, blog arkadasligimizin:)

    Sevgili Sunrise,
    Ciok tesekkurler, sevgiler.

    Ufuk'cugum,
    Hemde nasil guzel oluyor biliyormusun:) enfes oluyor, sevgiler.
    Sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  32. Selda'cigim,
    Cok tesekkur ediyorum.

    Ozlem'cigim,
    Sagol, cok tesekkurler.

    Oya'cigim, Onlardan bir nebze aldiysam ne mutlu bana. Cok tesekkurler, sevgilerimi gonderiyorum.

    Yaren'cigim,
    Meze olarak da, kahvaltida da cok guzel oluyor, her turlusu denendi de:)

    Esra'cigim,
    XZaten peynir, cokelek olacakmis ben yanlis yazmisim, annem duzelttirdi, tabii ki cokelek. Sevgiler

    Hayat'cigim, Benim canim hemserim, zaten cokelekmis dogrusu, bende duzelttim. Cok opuyorum seni ve aileni, sevgiler memleketime.

    YanıtlaSil
  33. Burcu'cugum,
    Cok tesekkur ediyor, sevgilerimi gonderiyorum.

    Ebru'cugum,
    Canim, cok tesekkur ediyorum, sagol.

    Sevgili Gulizar, Ilk firsatda ekleyecegim, cok hayirli olsun blogun. Sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  34. Seval'cigim, Eger denersen simdiden afiyet olsun.

    Butun arkadaslarima sevgilerimi gonderiyor, iyi bir hafta sonu diliyorum, hepinizi optummmm

    YanıtlaSil
  35. yani bu kısıra şapka çıkarılır,başka bir şey yapılmaz,yok yok yapılır,sonra da oturup afiyetler yenir..ellerine sağlık.slmlar.

    YanıtlaSil
  36. aybikecigim,

    yine ellerine saglik canim. cingene pilavin bilhassa dikkatimi cekti ve buralarda cökeleki nereden bulucam peki?

    tazecik ekmekle kimbilier ne kadar da lezzetlidir:-)

    sevgiler,
    canan

    YanıtlaSil
  37. Aybike'ciğim,
    İnsanın becerikli babası olması ne güzel değil mi? Kıymetini bil. Bak mutlu olacak bir şey daha sana...

    YanıtlaSil
  38. Suheyla'cigim,
    Afiyet olsun, sevgiler ve selamlar.

    Canan'cigim,
    Emin ol, herzey ile cok leziz di:)
    Sevgiler.

    Sagol Tijen'cigim,
    Gercekten oyle. Sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  39. Aybikeciğim, ilk tariften itibaren şöyle aşağılara indim. Kendimi tok olduğum halde aç hissettim. Ne güzel şeyler hazırlamışsın. Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  40. Sevgili Aybike, çingene pilavı beni mest etti, çayın yanında çıtır çıtır simitle ne güzel olur şimdi. Acaba adı neden çingene pilavı ki? Kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  41. merhaba;

    ay ay ayyyyyyyyy kısırrrrrrrrrr ne zamandır yemiyorum canım istedi yaaaa
    çingene pilavıda leziz görünüyor ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  42. Aybikem
    bir yandan kısırımdan yerken bir yandan da çayı mı yudumluyordum..
    Bir baktım güzelim sayfana nefis bir kısır duruyor, hafif sulu bol malzemeli,sonra kendi kısırıma baktım, ardından tekrar seninkine! he he he! :) Ben tembel işi az malzemeli bir kısır yapmışım seninkinin yanında kuru kaldı. Neyse gelecek sefer daha çok salçalı, domatesli salatalıklı bir kısır yapılacak...:)))
    Babacığının ve senin ellerinize saglik
    sevgilerle

    not: Sen ne zaman kolları sıvayacaksın bakalim, ben geç kalma derim...:) Kek dekorasyonunu öğrenmek için tam yerindesin, fırsatı kaçırma canim...:))
    üşenme erteleme vazgeçme....:)
    Iyi Pazarlar ;)

    YanıtlaSil
  43. Özellikle çingene pilavı çok ilginç görünüyor. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  44. Aybikecim, kısıra dayanamam ama, peynir düşkünü olarak çingene pilavının tam bana göre olduğunu söylemeliyim. Ellerinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  45. Ben de çingene pilavı deyince pirinç bu fotoğrafın neresinde diye bakıyorum bir süredir :) Bayılırım her tür peynire, çok leziz görünüyor Aybikecim.

    YanıtlaSil
  46. Baban kisirin alasini yapiyormus, cingene pilavinin da tadi damagima geldi inan, peki ben nereden bulucam cokelek yaaaaaaa! dur bakayim benim Iran marketine ama, umitsizim. ühühühühüüüü :(

    YanıtlaSil